Tuzlanski ugostitelji protiv novih epidemioloških mjera, najavili otpuštanje radnika

0
263
Ugostitelji Tuzlanskog kantona protive se novim epidemiološkim mjerama

Na današnjoj vanrednoj sjednici Odbora Grupacije predstavnici ugostiteljske djelatnosti sa područja Tuzlanskog kantona iskazali su nezadovoljstvo novim pooštravanjem higijensko-epidemioloških mjera na području Tuzlanskog kantona.
Smatraju da od svih privrednih djelatnosti, nove mjere direktno i najviše utiču na sektor ugostiteljstva i u potpunosti ovaj sektor dovodi do gašenja. Stoga traže da se mjere preispitaju, formiraju nove u dogovoru sa privredom i predstavnicima sektora ugostiteljstva u cilju opstanka privrednih subjekata i očuvanja radnih mjesta.
Ugostitelji stoga obavještavaju Vladu Tuzlanskog kantona i ministarstva te druge institucije da: neće primjeniti nove mjere, da će nastaviti sa radom kao u prethodnom periodu, te da poduzimaju sve aktivnosti po hitnom postupku kako bi pristupili gašenju privrednih subjekata i zaposlene otpustili i prijavili ih na Zavod za zapošljavanje TK. Takođe, naveli su i da će svoje nezadovoljstvo iskazati protestnim okupljanjima, saopćeno iz Grupacije ugostitelja Tuzlanskog kantona koja djeluje u okviru Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla.
Podsjetimo, danas je na vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona usvojila Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, novim mjerama ograničava se radno vrijeme do 21 sat svim ugostiteljskim objekatima, caffe i bistro barova, klubova, diskoteka, kazina, sportskih kladionica, rad kafića i restorana u sklopu benzinskih pumpi i sl. Takođe, u ugostiteljskim objektima je zabranjeno i izvođenje muzike uživo.
Ugostiteljski objekti mogu vršiti samo dostavu hrane, što podrazumijeva da uposlenici mogu raditi, ali je zabranjeno služenje hrane i pića gostima u objektu.
Također, do 21 sat je ograničeno i radno vrijeme tržnih-šoping centara, svih marketa, salona namještaja, salona keramike, salona kupatilskog namještaja, trgovina odjećom i obućom, butika, prodavnica rasvjete i prodavnica u kojima se prodaju samo kozmetički proizvodi.
Za nadzor nad provođenjem ovih zadužena je Uprava policije Tuzlanskog kantona.
Radno vrijeme nije ograničeno trgovinama osnovnim prehrambenim i drugim životno važnim artiklima (apoteke, benzinske pumpe, pekare, dragstori, šalterska prodaja hrane).