TZ KS: Turistička sezona 2020. može se smatrati neuspjelom

0
826
Firme koje se bave turizmom nemaju planove za prevazilaženje krize uzrokovane koronavirusom (Foto: N1)

Istraživački projekat/anketa ‘Uticaj pandemije koronavirusa na industriju turizma u Kantonu Sarajevo’ zajednička je inicijativa Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZKS) i prof. dr. Almira Pešteka se Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.
U uzorku dominiraju mali biznisi sa do pet zaposlenih (69,1%) u djelatnostima turističkih agencija (35,2%), iznajmljivača apartmana (24,5%), hotela (21%), firmi koje se bave prevozom i organizacijom prevoza, uključujući i rent-a-car (17,2%) i turističkih vodiča (16,7%). Firme registrovane u periodu od 2016. do 2020. godine čine 54,5 posto uzorka. Velika je zavisnost od inostranih turista. Čak 25,3 posto ispitanika u potpunosti zavisi od inostranih turista. U procentu od 81 do 99 posto od inostranih turista zavisi 39,1 posto ispitanika i od 61 do 80 posto zavisi 10,3 posto ispitanika.
Iz TZKS ističu da se sezona 2020. godine može smatrati neuspjelom, jer je došlo je do otkazivanja rezervacija domaćih i inostranih turista. Ukupno 81,1 posto ispitanika je zabilježilo otkazivanja od 61 do 100 posto. Na bazi informacija do marta 2020. godine, 79,4 posto ispitanika očekuje smanjenje obima poslovanja između 61 i 100 posto.
Anketa je pokazala da firme u industriji turizma nemaju planove za prevazilaženje krize, niti finansijske resurse za poslovanje, te očekuju pomoć institucija sistema i Turističke zajednice KS, ali i banaka.
Oko polovine ispitanika raspolaže dovoljnim resursima za normalno funkcionisanje firme za manje od jednog mjeseca, odnosno 91,8 posto firmi ima resurse za funkcionisanje samo u periodu kraćem od tri mjeseca.
Relativno je nizak stepen poslovnog optimizma i zadovoljstva reakcijama države i državnih organa na krizu u smislu pomoći biznisima, te nivoom informisanosti o namjerama i modalitetima pomoći.
Smatraju da ni nakon završetka pandemije neće doći do brzog oporavka industrije turizma. Samo 8,2% ispitanika smatra da bi se firma odmah oporavila, 27,5% ispitanika smatra da je potrebno do tri mjeseca, 30% od tri do šest mjeseci, a 24% da će trebati šest do 12 mjeseci.
Anketa pokazuje da 42,1% ispitanika ne namjerava smanjiti broj zaposlenih u narednih tri do šest mjeseci, a 18,9% ispitanika namjerava smanjiti broj zaposlenih za više od 80%. Također, 67,4% ispitanika nije smanjilo plate zaposlenima, a 38,6% ne namjerava smanjivati plate u narednih tri do šest mjeseci.
Ispitanici očekuju različite modalitete pružanja pomoći koji se odnose na smanjenje ili oslobađanje od plaćanja poreza, doprinosa i drugih obaveza, te prolongiranje rokova za plaćanje.
Iz TZKS naglašavaju da se očekuje i prolongiranje plaćanja kreditnih obaveza, smanjenje kamatnih stopa od strane banaka, subvencioniranje kamatnih stopa i uspostavljanje posebnih kreditnih linija za pomoć biznisima. Također se očekuju i mjere koje se tiču promjene plaćanja PDV-a, saopćeno je iz Turističke zajednice KS-a.