U Bijeloj kući potpisan ekonomski sporazum Srbije i Kosova

0
759
Trump, Vučić i Hoti u Bijeloj kući potpisali sporazum Srbije i Kosova (Foto: Twitter)

U Bijeloj kući u Vašingtonu je u prisustvu američkog predsjednika Trumpa potpisan sporazum između Srbije i Kosova.
Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa su potpisali srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti. Nakon što su Vučić i Hoti potpisali sporazum, isto je učinio i američki predsjednik Donald Trump.
Trump je nakon potpisivanja ustvrdio da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut napredak prema ekonomskoj saradnji.
“Srbija i Kosovo su se obavezale na normalizaciju ekonomskih odnosa”, rekao je Trump.
Vučić je, javljaju srpski mediji, ustvrdio da između Beograda i Prištine postoji puno razlika, ali da je ovo veliki korak naprijed.
Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da je postignut sporazum sa Srbijom korak naprijed koji bi ‘trebao voditi uzajamnom priznanju dviju zemalja’.
Srpski mediji navode kako će Priština, po danas potpisanom sporazumu, moći pristupiti tzv. mini-Schengenu. U sporazumu se navodi i kako će bez odgađanja započeti izgradnju mreže novih saobraćajnica i pruga koje bi trebale bolje povezati regiju, dok će u glavnom gradu Srbije biti otvoren ured Američkog fonda za razvoj.

Srbija seli ambasadu u Jerusalem, Kosovo će priznati Izrael

Srbija je, javlja Associated Press, najavila da će preseliti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, a Kosovo će priznati Izrael. Radi se o dijelu dogovora sa SAD odnosno Trumpom, koji je posredovao prilikom potpisivanja ugovora o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova.