U svijetu je samo 5,1% žena pilota: U Wizz Airu žele povećati rodnu raznolikost u avioindustriji

0
353

Wizz Air, najbrže rastuća evropska aviokompanija, slavi Međunarodni dan žena i nadolazeću Sedmicu žena u zrakoplovstvu jačajuću svoju predanost povećanju rodne razlikosti u avioindustriji, uz zalaganje da više žena zaposli na pilotskim i liderskim pozicijama.
Najnoviji podaci pokazuju da je u svijetu samo 5,1* posto žena pilota, što unutar industrije naglašava potrebu za povećanjem raznolikosti u ulogama kojima su tradicionalno dominirali muškarci. Wizz Air danas potvrđuje svoje obećanje da će povećati broj žena pilota kroz svoj program Cabin Crew to Flight Deck, koji podupire ambicioznu kabinsku posadu da prevlada prepreke na tom putu i to sveobuhvatnom finansijskom podrškom, kao i podrškom za potrebe putovanja i smještaja te prilagođenim rasporedom rada i studiranja.
Četrdesetomjesečni program ambicioznim članovima posade nudi priliku da svoju karijeru grade u evropskoj aviokompaniji koja se najbrže razvija i leti jednom od najmlađih i najučinkovitijih flota.
U vrijeme kada počinje Sedmica žena u zrakoplovstvu, Wizz Air obećava da će podržati napredovanje žena u karijeri u svim područjima avioindustrije, kao i da će stvoriti uravnoteženu zastupljenost spolova u odborima i na najvišim rukovodećim pozicijama.
“U Wizzu znamo da nas raznolika radna snaga čini boljima, zbog čega žene Wizza slavimo ne samo danas, već i svaki dan jer one imaju vitalnu ulogu u našem poslovanju. Naša misija je inspirisati sljedeću generaciju žena u zrakoplovstvu, pružajući im priliku da započnu i grade svoju karijeru u Wizz Airu. Od kabinskog osoblja i pilota do inžinjera letačkih operacija, mehaničara i uredskog osoblja, nastavljamo podržavati osnaživanje i jednakost žena u ovoj industriji i danas potvrđujemo svoj zalog da ćemo ostvariti rodnu ravnotežu u avioindustriji“, izjavila je Marion Geoffroy, glavna korporativna direktorica Wizz Aira.
__________
*Prema istraživanju koje je provelo Međunarodno društvo zrakoplovnih pilotkinja.