U Brezi otvoren novosagrađeni pogon kompanije Kokoda

0
222
Ministar Dedić otvorio novosagrađeni pogon kompanije Kokoda

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je svečano otvorio novosagrađeni proizvodni pogon za uzgoj i tov pilića kompanije Kokoda u Brezi.
Puštanjem u pogon sistema za hranjenje i napajanje pilića, te simboličnim presijecanjem vrpce, ministar Dedić je ozvaničio početak rada novosagrađenog objekata ove kompanije.
“Programi Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osmišljeni su s ciljem podrške našim vrijednim poljoprivrednim proizvođačima. Podrška je posebno bitna u početku proizvodnje za nove investicije i sretni smo da danas svjedočimo otvorenju ovih novoizgrađenih proizvodnih pogona. Naravno, ovogodišnjim Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju planirana je podrška za ovu vrstu proizvodnje koja će svim proizvođačima biti od koristi, ali i otvoren javni poziv za nabavku nove opreme, mehanizacije, izgradnju objekata i druge investicije u poljoprivredno-prehramenom sektoru, kojima ćemo poboljšati poslovni ambijent i podržati otvaranje novih proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta“, kazao je ministar Dedić.
Inače, bračni par Hodžić odluku o pokretanju porodičnog biznisa i osnivanju kompanije Kokoda d.o.o. donijeli su prije dvije godine kada su uvidjeli da će potražnja za hranom iz godine u godine biti sve veća. Ukupna investicija u razvoj kompanije iznosi 540.000 KM, od čega je posredstvom Razvojne banke Federacije BiH osigurana povoljna kreditna linija i grant sredstva Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 128.900 KM.
“U dosadašnji razvoj kompanije uložili smo više od 500 hiljada KM. S obzirom da je u pitanju porodični biznis, u početku će naša petočlana porodica, suprug, tri kćerke i ja, brinuti o različitim aspektima poslovanja. Ovom prilikom zahvaljujem se Federalnom ministarstvu poljoprivrede koje nas je podržalo kroz program kojim je uz grant sredstva ministarstva od 129 hiljada KM osigurana i povoljna kreditna linija Razvojne banke FBiH. Svakako zahvalnost dugujemo i lokalnim vlastima kao i našim poslovnim partnerima. Očekujem da kroz određeno vrijeme uposlimo i dodatne radnike i proširimo proizvodnju“, kazala je direktorica kompanije Kokoda, Selma Hodžić.
Najstarija kćerka Merima Hodžić smatra kako je ovo prilika da svojim vršnjacima pošalje poruku da se radom i zalaganjem mogu ostvariti zapaženi rezultati u BiH.

Pogon Kokoda imaće mogućnost uzgoja od 10.000 pilića po jednom turnusu

Načelnik Općine Breza Vedad Jusić poručio je da je Breza sredina u koju vrijedi ulagati, te da je kompanija Kokoda jedan takav primjer.
Objekat će imati mogućnost uzgoja od 10.000 pilića po jednom turnusu, a vlasnici su već ugovorili kompletnu isporuku utovljenih pilića domaćim kompanijama koje se bave otkupom, preradom i prodajom piletine.