U Briselu održan 2. politički forum na visokom nivou između EU i BiH

Naredni, treći po redu politički forum na visokom nivou planiran je za maj naredne godine

0
21
Na sastanku u Briselu razgovarano je i novom EU Planu rasta za regiju Zapadnog Balkana

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, predsjedavala je 2. političkim forumom na visokom nivou između EU i Bosne i Hercegovine koji se danas održao u Briselu (Bruxellesu), radi nastavka praćenja provedbe nužnih reformi koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Evropska komisija.
Tokom susreta svi sudionici su informirali komesara Várhelyia o postignutim rezultatima i evidentnim koracima u vezi s njihovim nadležnostima u razdoblju nakon održavanja 1. političkog foruma na visokom nivou između BiH i EU u Sarajevu. Razgovarano je i novom EU Planu rasta za regiju Zapadnog Balkana.
Krišto je se u svojoj izjavi za medije rekla kako sama brojnost delegacije zvaničnika Bosne i Hercegovine, koje je u Brisel stiglo s usuglašenim tekstom zaključaka, govori o apsolutnoj opredijeljenosti i posvećenosti kada je u pitanju EU put naše zemlje. Kazala je kako je značajan iskorak napravljen i u proteklih mjesec dana, u razdoblju od objave Izvještaja EK o BiH, te da već sutra Evropskoj komisiji službeno predajemo dokument Plana reformi koji je u rekordnom roku izradila Ad hoc radna grupa Vijeća ministara BiH.
“Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora s EU“, istaknula je Krišto.
Naglasila je da samo kroz iskreni dijalog i koncenzus u donošenju odluka kroz uspostavljeni mehanizam koordinacije, te poštivanje ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim nivoima vlasti možemo osigurati trajnu stabilnost, prosperitet, provedbu reformi i konačnu integraciju u evropsku porodicu.
Naredni, treći po redu politički forum na visokom nivou planiran je za maj naredne godine.