U EU će do 2030. biti više od 60 miliona električnih automobila

Procjenjuje se da će 2030. godine trećinu voznog parka zemalja Evropske unije činiti električna vozila

0
119
U evropskim zemljama u porastu prodaja novih električnih vozila

U Evropskoj uniji će do 2030. godine na putevima biti više od 60 miliona putničkih električnih vozila, više nego u Kini ili SAD, pokazuje studija nezavisne konsultantske firme Horvath.
Navodi se da će sve skuplje gorivo ubrzati elektrifikaciju voznog parka u EU, pa će prodaja električnih automobila do 2030. godine činiti više od polovine ukupne prodaje automobila u Uniji.
Horvath procjenjuje da će 2030. trećinu voznog parka Evropske unije činiti električna vozila, čime će EU postati svjetski lider, sa više električnih vozila nego u SAD i Kini. Procjenjuje se da će do 2030. godine u SAD biti oko 20 miliona električnih vozila, što će činiti oko 10 posto voznog parka, a u Kini oko 40 miliona, odnosno oko 15 posto.
Sa ovako velikim porastom broja električnih vozila raste i potreba za električnom energijom i raznovrsnim uslugama za njihovo punjenje. Za napajanje 60 miliona električnih vozila 2030. godine biće potrebno obezbijediti više od 180 teravat (miliona megavati) sati električne energije, procjenjuje Horvath, prenosi Hrportfolio.hr.
Vrijednost tržišta punjenja električnih vozila u EU će do 2030. godine premašiti 45 milijardi eura, a do 2040. godine 100 milijardi eura.
Procjenjuje se da će se punjenje razvijati u tri pravca, u zavisnosti od mjesta i očekivanog vremena: 75% tržišta se odnosi na usluge punjenja vozila kod kuće i na poslu gde je očekivano vrijeme punjenja preko 150 minuta, 15% su usluge usputnog punjenja (kada obavljate druge poslove kao što su kupovina, posjete restoranima, itd) gdje je očekivano vrijeme punjenja između 30 i 150 minuta i usluge naplate tokom putovanja, koje čine 10% tržišta i gdje je ključno da vrijeme punjenja bude ispod 30 minuta.
Dalji razvoj tržišta ide u pravcu razvoja mobilnosti kao usluge, a Horvath smatra da je tržište već spremno, s obzirom da je 20% vlasnika vozila spremno da iznajmljuje svoja vozila u komercijalne svrhe. Zato se procjenjuje da će do 2035. godine tržište mobilnosti kao usluge u EU dostići 200 milijardi eura.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here