U EU prodaja novih automobila u prva četiri mjeseca smanjena za 2,6 posto

0
1084
Pad potražnje za novim automobilima u Evropskoj uniji

Prema podacima udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA), u prva četiri ovogodišnja mjeseca potražnja za novim automobilima u 27 zemalja Evropske unije pala je za 2,6 posto, uz registrirana 5,3 miliona novih automobila.
Pritom je kod vodećih tržišta potražnja stagnirala u Njemačkoj i Francuskoj. U Italiji i Španiji je smanjena za 4,6%, odnosno 4,5 posto. Pad je zabilježen i u Velikoj Britaniji za 2,7 posto.
Prema podacima ACEA, samo u aprilu je u 27-članoj EU (bez podataka za Maltu) registrirano nešto više od 1,3 miliona novih automobila, skoro kao i u aprilu prošle godine. Pri tome je potražnja za novim automobilima prednjačila u zemljama srednje Evrope, gdje je prodaja povećana za 4,6 posto.
Među pet najvećih evropskih tržišta najveći je pad prodaje zabilježila Velika Britanija (za 4,1%), dok je na najvećem evropskom tržištu prodaja novih automobila smanjena za 1,1 posto.
S druge strane, najveći rast prodaje zabilježen je u Španiji (+2,6%) i Italiji (1,5%).
Od ostalih evropskih tržišta, Poljska je imala rast broja registriranih novih automobila od 3,7 posto, u Mađarskoj je prodaja porasla 3 posto, dok je Češka imala pad prodaje vozila od 5,5 posto.