U Federaciji BiH se 31. maja ukida stanje prirodne nesreće

0
664
Strategijom su utvrđeni ciljevi FBiH aktuelni i u mandatnom periodu Vlade FBiH 2023-2026.

Federalna vlada danas je na telefonskoj sjednici donijela odluku da 31.5.2020. godine prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području Federacije BiH.
Federalni štab civilne zaštite i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zaduženi su da i dalje prate i procjenjuju stanje epidemiološke situacije na području Federacije i na toj osnovi utvrđuju mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja koronavirusa.
Odluka o ukidanju stanja prirodne nesreće u FBiH je stigla nakon ublažavanja niza mjera, među kojima su i ukidanje samoizolacije i otvaranje granica BiH. Podsjetimo, stanje prirodne nesreće u FBiH je proglašeno 16. marta.
Iako je ova odluka trebala danas biti donesena na redovnoj sjednici, donesena je na telefonskoj sjednici jer je premijer FBiH Fadil Novalić u toku istražnog procesa Tužilaštva BiH priveden u prostorije SIPA-e zbog afere ‘Respiratori’, a njegova prva zamjenica i ministrica finansija Jelka Milićević nije imala pismeno odobrenje za vođenje sjednice Vlade FBiH.
Takođe, u SIPA-u su zbog ove afere privedeni i Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline Fikret Hodžić, preko koje je nabavljeno 100 respiratora iz Kine.
Podsjećamo, i vlasti u Republici Srpskoj su prošle sedmice (21. maj) nakon ublažavanja niza mjera ukinule vanredno stanje u ovom bh. entitetu.
Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u cijeloj Bosni i Hercegovini, očekuje se da će i Vijeće ministara BiH donijeti odluku o ukidanju vanrednog stanja, odnosno stanja prirodne i druge nesreće koju je proglasilo 17. marta ove godine.
I pored ublažavanja epidemioloških mjera u cijeloj BiH nadležni i dalje apeluju na građane na držanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski i pranja ruku.