U Federaciji BiH se 31. maja ukida stanje prirodne nesreće

0
464
Novalić zatražio od predsjedavajućeg Doma naroda vanredno zasjedanje radi razamatranja ovog zakona

Federalna vlada danas je na telefonskoj sjednici donijela odluku da 31.5.2020. godine prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području Federacije BiH.
Federalni štab civilne zaštite i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zaduženi su da i dalje prate i procjenjuju stanje epidemiološke situacije na području Federacije i na toj osnovi utvrđuju mjere i aktivnosti na sprečavanju širenja koronavirusa.
Odluka o ukidanju stanja prirodne nesreće u FBiH je stigla nakon ublažavanja niza mjera, među kojima su i ukidanje samoizolacije i otvaranje granica BiH. Podsjetimo, stanje prirodne nesreće u FBiH je proglašeno 16. marta.
Iako je ova odluka trebala danas biti donesena na redovnoj sjednici, donesena je na telefonskoj sjednici jer je premijer FBiH Fadil Novalić u toku istražnog procesa Tužilaštva BiH priveden u prostorije SIPA-e zbog afere ‘Respiratori’, a njegova prva zamjenica i ministrica finansija Jelka Milićević nije imala pismeno odobrenje za vođenje sjednice Vlade FBiH.
Takođe, u SIPA-u su zbog ove afere privedeni i Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline Fikret Hodžić, preko koje je nabavljeno 100 respiratora iz Kine.
Podsjećamo, i vlasti u Republici Srpskoj su prošle sedmice (21. maj) nakon ublažavanja niza mjera ukinule vanredno stanje u ovom bh. entitetu.
Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u cijeloj Bosni i Hercegovini, očekuje se da će i Vijeće ministara BiH donijeti odluku o ukidanju vanrednog stanja, odnosno stanja prirodne i druge nesreće koju je proglasilo 17. marta ove godine.
I pored ublažavanja epidemioloških mjera u cijeloj BiH nadležni i dalje apeluju na građane na držanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski i pranja ruku.