U FBiH danas počinje isplata aprilske penzije, banke će sutra primati samo penzionere

0
615
Stariji korisnici boračke naknade zbog bolesti ili drugih razloga sve teže su išli po novac u banke

Isplata penzija u Federaciji BiH za mjesec april počinje danas. Iznosi penzija ostaju na dosadašnjom nivou što znači da minimalna penzija iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM, potvrđeno je iz Federalnog zavoda za PIO/MIO.
Iz Zavoda navode da su poduzeli niz koraka kako bi se rizik od širenja zaraze korona virusom prilikom isplate penzija sveo na najmanju moguću mjeru. U skladu s tim penzionerima je omogućena brža promjena načina isplate penzije, odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj penzionera u posljednjem periodu iskoristio.
Nadalje, kako je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni zavod PIO je dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. maja, u periodu od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu penzija, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima. U spomenutom periodu banke neće raditi s ostalim klijentima, osim penzionerima.
Također, u saradnji s Agencijom za bankarstvo FBiH, penzionerima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima porodice ili trećim osobama, a pomoću kojih navedene osobe mogu izvršiti podizanje penzija s bankovnih računa. Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može, uz ostalo, pronaći na web stranici Zavoda (www.fzmiopio.ba) nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći vlastoručno potpiše obrazac.
Federalni zavod je spomenute obrasce dostavio i svim općinskim štabovima civilne zaštite, kojima se penzioneri također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći. Prilikom isplate penzije, opunomoćena osoba će, pored same punomoći, bankarskom službeniku morati predočit vlastitu kao i ličnu kartu davatelja punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati penzionera kako bi potvrdili danu punomoć, a sve u cilju da bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe.
Iz Federalnog zavoda PIO/MIO podsjećaju da je ranijom njihovom odlukom, a u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze, obustavljena obaveza podizanja penzionih čekova do 31. maja ove godine.