Stabilizovano poslovanje Agrokora u BiH

0
703
Šarović i Novalić u Sarajevu razgovarali sa vanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, sastali su se danas u Sarajevu sa vanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom i njegovim saradnicima, radi razmatranja trenutnog stanja u sistemu Agrokora.
Povjerenik Agrokora istakao je da se uspješno provodi nagodba oko preuzimanja Agrokora od strane povjerioca, te da se potpuna implementacija preuzimanja očekuje nakon rješavanja dostavljenih žalbenih zahtjeva Vrhovnom trgovačkom sudu, do kraja 2018. godine.
Kada je u pitanju poslovanje u BiH, u proteklom periodu uspješno je izvršeno restrukturiranje kompanija i što je po ocijeni ministra Šarovića veoma važno – zaustavljen je proces gubitka radnih mjesta.
“Odliv radne snage limitiran je na maksimalno 10% a stanje sa izmirivanjem obaveza prema dobavljačima je zadovoljavajuće, posebno kada je u pitanju Merkator. Ukupan prihod Konzuma u prošloj godini očekivano je bio manji za 5%“, istakao je ministar Šarović.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zaključio je da se cijeli sistem poslovanja bh. kompanija iz sistema Agrokor stabilizovao i naglasio da je ‘najgore vrijeme iza nas’.
Buduće poslovanje Agrokora biće zasnovano na tri stuba: trgovini, prehrambenoj industriji i poljoprivredi a fokus je na jačanju tržišnog udjela i rezultatima poslovanja, što je posebno značajno ako se zna da su kompanije u okviru Agrokora, sa 6,5 milijardi eura godišnjeg prometa i 50.000 zaposlenih u zemljama regiona, značajan faktor tržišne stabilnosti i razvoja ukupne ekonomije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here