U FBiH od 1. maja dozvoljen rad trgovinama i malim obrtima, frizerima, kozmetičkim salonima…

Tokom prvomajskih praznika uvodi se policijski sat u FBiH od 22 do 5 sati ujutro. Osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina dozvoljeno svakodnevno kretanje u automobilu

0
1048
Federalni štab civilne zaštite donio nove naredbe, a za važeće produžen rok primjene do 15. maja

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) danas je donio naredbu o ponovnom uvođenju policijskog sata u Federaciji od 22 do 5 sati ujutro tokom prvomajskih praznika – petak 1., subota 2. i nedjelja 3. maj. Shodno toj naredbi, za 1. maj zabranjuje se i okupljanje za više od pet osoba na jednom mjestu.
Dopunom ranije naredbe koja se sada primjenjuje do 15. maja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina dozvoljeno je svakodnevno kretanje u automobilu. Podsjetimo, naredbom FŠCZ od 24. aprila, starijim od 65 godina dozvoljeno je kretanje izvan kuća ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, a mlađim od 18 godina utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.
FŠCZ je na osnovu preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donio odluku kojom se od 1. maja dozvoljava rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti i malih obrta. To znači da će od 1. maja početi raditi frizerski i kozmetički saloni, odnosno svi mali obrtnici koji potpadaju pod ovaj zakon.
Ove trgovine kojima se dozvoljava rad obavezne su osigurati ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te, ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje 2 metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da na ulazu u objekat osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće.
I dalje je na snazi naredba o obustavi rada svih djelatnosti u tržnim centrima na području Federacije BiH, izuzev trgovina prehrambenih i higijenskih proizvoda, apoteka i veledrogerija.

Isporuka 80 respiratora kliničkim centrima i kantonima

Na današnjoj proširenoj sjednici FŠCZ naređeno je FUCZ da 80 invazivnih respiratora čiju je nabavku izvršila Vlada FBiH, isporuči kliničkim centrima i kantonima na području FBiH, i to po 10 Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, 12 Unsko-sanskom kantonu, osam Hercegovačko-neretvanskom kantonu, šest Tuzlanskom kantonu, po pet Zeničko-dobojskom, Srednjobasanskom i Kantonu Sarajevo, po tri Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10, dva Posavskom i jedan respirator Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.
Po novoj naredbi FUCZ treba da izvrši raspodjelu testova na korona virus (Covid-19), i to po 2.000 Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, 3.400 Kantonalnoj bolnici Zenica i 1.000 testova Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.