U FBiH prosječna neto plata u februaru iznosila 951 KM

0
422
U avgustu 2021. na godišnjem nivou, prosječna neto plata u RS realno je veća za 4,3%

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za februar 2021. godine u Federaciji BiH iznosila je 951 KM i nominalno je niža za 2,4% a realno za 2,8%, u odnosu na prethodni mjesec.
U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna neto plata u februaru 2021. bila nominalno viša za 1,8% a realno za 3,1%.
Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 pokazuje da je najveće smanjenje prosječnih plata u februaru u odnosu na januar 2021.  zabilježeno u djelatnosti – Vađenje ruda i kamena za 6% i u djelatnosti Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 4,9%.
Smanjenje prosječne plate praćeno je istovremenim smanjenjem broja zaposlenih u djelatnosti Vađenja ruda i kamena za 0,3% i u djelatnosti Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 0,2%.
U isto vrijeme najveće povećanje prosječnih neto plata zabilježeno je u
djelatnosti – Ostale uslužne djelatnosti za 2,8% i u djelatnosti – Prijevoz i
skladištenje za 0,7%. Povećanje prosječne plate praćeno je istovremenim
povećanjem broja zaposlenih u Ostalim uslužnim djelatnostima za 0,5%, dok je broj zaposlenih u djelatnosti Prijevoz i skladištenje ostao na istom nivou.
Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, naviše prosječne plate isplaćene u februaru ove godine imali su zaposleni u finansijskoj i djelatnosti osiguranja u iznosu od 1.634 KM, zatim u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija u iznosu od 1.598 KM te u djelatnosti Informacije i komunikacije u iznosu od 1.401 KM.
Najniže prosječne neto plate u februaru imali su radnici u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) u iznosu od 524 KM, zatim u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima u iznosu od 623 KM, te građevinarstvu u iznosu od 661 KM.
Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom u februaru 2021. u Federaciji BiH iznosila je 1.473 KM i nominalno je niža za 2,5% a realno za 3,0% u odnosu na prethodni mjesec.
U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata u februaru 2021. nominalno je viša za 2,6% a realno za 3,8%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here