U FBiH ukinut policijski sat, ublažene mjere zabrane za starije od 65 i mlađe od 18 godina

0
1079
Za isplatu novembarskih penzija u Federaciji BiH uplaćeno 189,6 miliona KM

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara potvrdio je Feni da je u Federaciji BiH ukinut policijski sat i ova odredba stupa na snagu već danas, dodajući kako smatra da treba krenuti sa popuštanjem mjera jer ne postoji eksponencijalni rast zaraženih osoba virusom korona.
“Prije dva dana sam dao preporuku da se policijski sat ukine jer imamo taj linearni rast građana pogođenih virusom. U posljednje vrijeme primjećujemo da je to u opadanju što nam kažu i stručnjaci odnosno epidemiolozi. Otprilike takva situacija je i u regionu”, istakao je Čampara.
U Federaciji BiH danas su ublažene mjere zabrane kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina, kojima je to ranije bilo onemogućeno radi suzbijanja širenja koronavirusa.
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je da su u FBiH ublažene mjere zabrane kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina, kojima je to ranije bilo onemogućeno radi suzbijanja širenja koronavirusa.
Pojasnio je da je sada starijim od 65 godina dozvoljeno da izlaze ponedeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, a mlađim od 18 utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.
“Kao što smo i obećali, sukladno epidemijskoj situaciji u BiH ublažili smo određene mjere koje su uvedene za suzbijanje širenja zaraze i očekujemo da će i druge mjere postepeno biti ublažavane”, rekao je Čerkez.
Istakao je da je u protekla 24 sata u FBiH 798 osoba testirano na Covid-19 od kojih je samo dvoje bilo pozitivno. Čerkez je naveo da su dosad u FBiH testirane 12.773 osobe od kojih je 786 bilo pozitivno, dok su trenutno aktivna 533 slučaja Covid-19. Trenutno su hospitalizirana 62 pacijenta, a njih osam je na respiratorima.
Čerkez je istakao da su 32 slučaja zaraze završila smrtnim ishodom, među kojima je bilo 18 muškaraca i 14 žena, a 68,7 posto ih je bilo starije od 65 godina.
Čerkez je najavio da bi nakon majskih praznika mogle biti ublažene i mjere zabrane rada za određene djelatnosti, dok za ugostiteljske objekte to vjerovatno neće biti slučaj do početka ljeta.