FBiH: U pripremi set mjera za prvomajske praznike, moguć povratak policijskog sata

Naredne sedmice u FBiH otvaraju se trgovine na veliko i malo, mali obrti, notarski uredi...

0
996
Goran Čerkez i Davor Pehar na pres-konferenciji govorili o setu mjera uoči prvomajskih praznika

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez rekao je da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, imajući u vidu novonastalu epidemiološku situaciju u FBiH, jutros održao sastanak i pripremio set mjera uoči prvomajskih praznika.
“Pandemija još uvijek nije gotova. Na to već neko vrijeme upozoravamo građane. Prijedlog Kriznog štaba je da se za prvomajske praznike, tačnije 1. 2. i 3. maja, zabrani kretanje osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, te da se u istom periodu zabrani kretanje nakon 20 sati. Gledajući dešavanja u proteklim vikendima, smatramo da bismo veoma teško kontrolisali okupljanja, jer bi sigurno veliki broj ljudi izašao iz svojih domova i to bi moglo negativno utjecati na epidemiološku situaciju. Smatramo da je to nepotreban rizik”, objasnio je Čerkez, prenosi agencija Fena.
Očekuje da će sredinom naredne sedmice biti donesena i odluka o otvaranju trgovina na veliko i malo, malih obrta, odvjetničkih i notarskih ureda.
Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je da su razmatrali nove modalitete rada zdravstvenih ustanova i nada se da će oni povećati kapacitet svojih usluga već početkom sljedeće sedmice.
“Dentalna medicina, odnosno stomatologija i zdravstveni radnici koji su uposleni u toj djelatnosti možda i najizloženiji segment zdravstvenih radnika, zajedno sa anesteziolozima i specijalistima urgentne medicine. Naša procjena je da ćemo još sačekati na njihov rad u punom kapacitetu”, kazao je Pehar.
Navedeno je i da je na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH uspostavljena platforma za samoprocjenu zdravstvenog stanja građana. Cilj platforme je edukacija stanovništva o prepoznavanju simptoma koronavirusa, a tu su i akcije koje trebaju poduzeti u slučaju pojave simptoma.

I u RS-u zabrana kretanja za prvomajske praznike

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj donio je danas odluku o zabrani kretanja u vrijeme prvomajskih praznika.
Zabrana kretanja na teritoriji RS-a trajat će od petka, 1. maja, u 12 sati do subote, 2. maja, u 5 sati. Također, zabrana kretanja bit će od subote 2. maja u 12 sati do nedjelje 3. maja u 5 sati i od nedjelje u 12 sati do ponedjeljka 4. maja u 5 sati. U RS će, dakle, građanima u pomenutom periodu biti dopušteno kretanje od 5 sati ujutro do 12 sati.