U FBiH za sedam dana još 431 radnik ostao bez posla

0
1221
Cilj programa je zbrinjavanje radnika koji ne mogu otići u penziju jer im nije uplaćen radni stažpreduzeća

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 17.8.2020. godine po prebivalištu osiguranika iznosio je 516.803 i veći je za 9.196 zaposlenih u odnosu na 5. maj ove godine kada je od početka pandemije u FBiH zabilježen najmanji broj zaposlenih (507.607).
Ipak, prema podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih od 17. augusta manji je za 431 u odnosu na prethodno objavljeni podatak (10. august) o zaposlenim kada je bilo registrovano 517.234 zaposlena.
Smanjenje broja zaposlenih prouzrokovala je sveukupna ekonomska situacija izazvana pandemijom virusa Covid-19. Do smanjenja broja zaposlenih došlo je u različitim djelatnostima, a najviše u djelatnosti: ugostiteljstva, hotelijerstva, trgovine, obrazovanja i proizvodnje.
U tabelarnom pregledu koji se može vidjeti na linku ovdje možete vidjeti stanje broja zaposlenih po prebivalištu zaposlenika i sjedištu poslodavca razvrstanih po kantonima i općinama na dan 17.08.2020.godine.
Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.