U FBiH zbog pandemije bez posla ostalo 15.331 radnika

0
694
Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije BiH

Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović na pres-konferenciji kazao je da je od početka pandemije do danas broj zaposlenih u Federaciji BiH manji za 15.331.
“Zaposlenici Porezne uprave FBiH u proteklih 13 dana obradili su više od 24.000 prijava i odjava u registrima poreznih obveznika. Nažalost, imamo situaciju da su od ukupno 24.507 obrađenih prijava, oko 4.580 bile prijave novih zaposlenika dok je oko 19.000 bilo odjava radnika, što znači da se broj zaposlenih u FBiH smanjio za 15.331 radnika”, kazao je Isović.
Naglasio je da zaposlenici Porezne uprave i u ovako skromnim uslovima i u dosta reduciranom broju uspijevaju da izvrše one ključne zadatke iz nadležnosti Porezne uprave a to su prije svega nadležnosti odjave i prijave radnika, kako bi svi oni koji eventualno u ovom periodu ostaju bez posla mogli se prijaviti na Zavod za zapošljavanje.
Isović je dodao kako su od 1. aprila pustili svim poreznim obeznicima novu uslugu. Svi koji su bili zakonom obavezni da svoje prijave podnose elektronski, sada mogu izvršiti i uvid u svoju poreznu karticu.
On je pozvao porezne obveznike koji u ovom momentu rade da svoje prihode prijavljuju i da ne izbjegavaju prijavljivanje prihoda.