EPBiH neće isključivati struju zbog zakašnjelih računa, nema ni zateznih kamata

0
883
Admir Andelija: Naš elektroenergetski sistem je stabilan

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija kazao je na pres-konferenciji da 13.000 zaposlenih u elektroenergetskom sektoru radi kako bi se osiguralo redovno snabdijevanje električnom energijom.
Andelija je dodao da je elektroenergetski sistem stabilan i svi proizvodni kapaciteti su na raspolaganju, te da se plan proizvodnje ostvaruje u skladu s planiranim bilansom.
On je kazao da je u martu zabilježeno povećanje domaće potrošnje za oko 3,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a većina povećanja se odnosi na kategoriju domaćinstava što je razumljivo, jer je većina građana zbog pandemije koronavirusa morala ostati kod kuća.
Rad elektroenergetskog sistema prilagođen je svim mjerama koje su propisane, smanjen je broj uposlenih na potreban broj i uvedene su 14-odnevne smjene u termoelektranama i hridroelektranama, a isto je učinjeno i za dispečerske centre.
“Na šalterima naplate prilagodili smo se situaciji. Šalteri su otvoreni od 7,30 do 12 sati, a od 31. marta smo dali da se u poštama bez naknade mogu plaćati računi za električnu energiju. Donijeli smo i odluku da se u ovom periodu pandemije neće vršiti isključenje s mreže zbog zaostalih ili zakašnjenja plaćanja”, kazao je Andelija, prenosi agencija Fena.
Dodao je da novi tzv. ‘korona zakon’ predviđa da se ne obračunavaju zatezne kamate, a ukoliko su već obračunate naći će se načina kako to riješiti.
Zahvalio je svima u elektroprivredi i rudnicima na nesebičnoj podršci koju su dali u ovom periodu, a posebno se osvrnuo na rudnike koji su u koncernu jer svi ostvaruju rezultate kakve su imali i u prethodnom periodu.