U Federaciji BiH registracija vozila poskupljuje za 6,2 posto

0
112
Osnovna premija za registraciju vozila u FBiH povećana je za 6,2 posto

U Federaciji BiH će od subote 16. septembra registracija automobila biti skuplja za 6,2 posto. Ovo je posljedica odluke koju je nedavno donio Stručni savjet Agencije za nadzor osiguranja FBiH.
Naime, na sjednici koja je održana 30. avgusta, donesena je odluka o izmjenama odluke načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima. Ovim izmjenama je definisano da će osnovna premija, umjesto dosadašnjih 396 KM koštati 420,55 KM. Na osnovu ovog iznosa izračunavaju se premije osiguranja za sve vrste vozila.
Odlukom je predviđeno da ona stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenim novinama FBiH. S obzirom da je odluka objavljena 8. septembra, već od subote 16. septembra moraće je primjenjivati sve osiguravajuće kuće.
Iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH su pojasnili kako se na ovaj način izvršilo usklađivanje sa visinom osnovne premije u RS-u, te da se ovbaj iznos u FBiH nije mijenjao već 25 godina.
Odluka o visini osnovne premije dolazi samo dva i po mjeseca prije najavljenog pojeftinjenja procedure registracvije vozila, piše Oslobođenje. Naime, sredinom jula ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto najavio je da će od nove godine registracija vozila za građane i firme biti jeftinija. Forto je najavio da će, ako nije zaboravio na obećanje, izrada pravilnika o registraciji vozila biti završena do kraja oktobra, te da će biti usvojen do kraja godine.
Samo još treba vidjeti koliko će iznositi razlika između ovog poskupljenja i eventualnog Fortinog pojeftinjenja, odnosno da li će građani biti u plusu ili minusu kada budu registrovali vozila, u odnosu na dosadašnji period.
Poskupljenje regoistracije će ovisiti od snage motora vozila, a kretat će se i do 100 KM više u odnosu na dosadašnju cijenu. Premijske grupe s pripadajućim bonusima odnosno malusima u skladu s novim Cjenovnikom za osiguranje od autoodgovornosti u Federaciji BiH možete vidjeti ovdje. 

Forto zatražio smjenu rukovodstva NADOS-a, je li to moguće…

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto zatražio je hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH (NADOS) zbog poskupljenja registracije vozila.
“Neobično je da zagovarači jačanja države rade na svoju ruku i ovako bitne odluke donose bez konsultacija sa državim nivoom, posebno imajući u vidu da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH uređuje dio ove oblasti. Razumljiva je zabrinutost i opravdano negodovanje građana Federacije BiH”, rekao je ministar Forto.
Međutim, postavlja se pitanje zbog čega ova reakcija državnog ministra Forte imajući u vidu da on nema nadležnost za promjenu ili suspenziju te odluke, niti može postavljati pa time i smjenjivati nadležne u Agenciji za nadzor osiguranja FBiH, kao ni bilo koje druge entitetske institucije.