Durmić: Povećava se kapital za obavezna osiguranja sa 2 na 4 miliona KM

0
1005
Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Privredne komore RS

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske i direktor Drina osiguranja Milomir Durmić rekao je da su osiguravajuća društva u ovom bh. entitetu pozitivno poslovala u 2019. godini iako je bila prilično turbulentna kada je riječ o ovoj oblasti.
“Na polugodištu je bilo pet društava koja su imala negativan finansijski rezultat, a nadamo se da će taj broj na kraju godine biti manji, odnosno dva ili tri društva”, rekao je Durmić novinarima u Banjaluci nakon završne Skupštine Udruženja društava za osiguranje, prenosi agencija Srna.
On je naveo da su osiguravajuća društva ostvarila pozitivan rezultat iako su krajem prošle godine imala smanjenje tarife obaveznih osiguranja u saobraćaju, što je za osiguravajuća društva značilo deset odsto manje prihoda po toj vrsti osiguranja.
Prema njegovim riječima, u ovoj godini godini je usvojena izmjena i dopuna Zakona o društvima za osiguranje, prema kojoj je izmijenjen kapitalni cenzus za osnivanje osiguravajućih društava, a predviđeno je i da se dokapitalizuju društva u naredne tri godine, odnosno da se kapital za obavezna osiguranja sa dva miliona poveća na četiri miliona KM.
Govoreći o liberalizaciji tržišta osiguranja u Srpskoj, Durmić je ocijenio da je taj postupak preuranjen, jer su za to nespremni i tršište i osiguravajuća društva i regulator.
“Skupština Udruženja je u novembru donijela odluku da uputi inicijativu Vladi RS da se postupak liberalizacije obaveznog osiguranja u saobraćaju odgodi jer iskustava zemalja iz okruženja to sugerišu”, rekao je Durmić.
On kaže da je veliki je broj društava, a malo tržište, pa bi liberalizacija dovela do haosa i problema, prvenstveno za osiguravajuća društva, osiguranike, ali i za regulatora, Agenciju za osiguranje, koja bi trebalo da odgovori vrlo brzo za svako društvo koje upadne u kapitalne probleme.