U fokusu ovogodišnjeg Samita 100 je regionalno povezivanje

Samit 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope održat će se 16. i 17. oktobra u Skoplju. Drugog dana predviđen je politički panel premijera iz regiona, na kojem će dati svoj osvrt na regionalni dogovor za novo doba

0
2157
Živko Mukaetov i Jelena Radulović na pres-konferenciji

U prostorijama kompanije Alkaloid AD Skopje održana je konferencija za medije povodom Samita 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope, koji će se 16. i 17. oktobra održati u Skoplju.
Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Samita 100, Živka Muaketova, i programske direktorice, Jelene Radulović, Skoplje i Makedonija će ove godine biti domaćin za više od 150 poslovnih lidera i najviših političkih predstavnika, koji će tokom dvodnevnog programa jedinstvene regionalne platforme diskutovati o zajedničkim potencijalima i mogućnostima regiona.
Živko Mukaetov, predsjednik UO Samita 100 i generalni direktor kompanije Alkaloid, istakao je da ono što čini Samit 100 jedinstvenom inicijativom je to što otvara mogućnosti za istinsku povezanost i korištenje zajedničkog potencijala svih zemalja našeg regiona.
Ključna riječ ovogodišnjeg Samita 100 je povezivanje – povezivanje u različitim sferama i na različitim nivoima. Tim povodom, jedan od glavnih govornika u Skoplju bit će i evropska komesarka za transport, Violeta Bulc, kojoj će se pridužiti više od 150 predstavnika renomiranih kompanija poput kompanije Hidria, ASA Group, Atlas Grupa, Atlantic, Gorenje, Alkaloid, BMW, Nectar, Delta Holding, Philip Morris, BBI, Uber, Bambi, Imperial Tobacco i mnogih drugih, kao i međunarodnih finansijskih institucija – EBRD, IFC, Svjetske banke i mnogih drugih.
“U Skoplju očekujemo da nastavimo sa nadogradnjom ovog modela i da će Samit 100, uz pomoć dobre energije u Skoplju, postati još jača platforma kao i da ćemo konkretizovane ideje po prvi put na Samitu predstaviti premijerima, kako bismo napravili što širi front za promociju saradnje u regionu“, istakla je Jelena Radulović, programska direktorica Samita 100.
Program Samita 100 trajat će dva dana. Na dan otvaranja, učesnici će imati priliku da razgovaraju o značaju povezivanja u regionu, razvoju elektrifikacije, slobodnom kretanju robe i usluga i o tome kako lokalne ideje mogu dostići globalni uspjeh. Također, predstavit će ideje i projekte za unaprjeđenje saradnje unutar SEE regiona i njegovog približavanja Evropskoj uniji kroz Berlinski proces, u čijem cilju je predviđeno i potpisivanje okvirnog sporazuma između platforme Samit 100 i Komorskog investicionog foruma privrednih komora Zapadnog Balkana, institucionalizovanog na nedavno održanom Samitu u Trstu.
Drugog dana učesnici Samita 100 sudjelovat će u pet kreativnih radionica, na temu energetike, ekonomije znanja, brendiranja proizvoda u sektoru hrane i pića, te digitalne agende i turzima. Drugog dana predviđen je politički panel premijera iz regiona, na kojem će dati svoj osvrt na regionalni dogovor za novo doba, u skladu sa sloganom Samita 100.
Detaljan program objavljen je na stranici Samita100 http://summit100.org/summit100-2017/programme/