U Kantonu Sarajevo od sutra se zatvaraju ugostiteljski objekti na 15 dana, policijski sat od 21 do 5 sati ujutro

0
271
Premijer Forto kazao je da će Vlada KS pomoći poslovne subjekte kojima je zabranjen rad

U Kantonu Sarajevo od sutra (19.03.) na snagu stupa novi termin zabrane kretanja – od 21 do 5 sati ujutro.
Zaključak o zabrani kretanja u ovom periodu donijela je Vlada KS na današnjoj sjednici, zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo. Ova zabrana kretanja na snazi će biti narednih 15 dana.
Također, na period od 15 dana, počevši od 20. marta u 5 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.
Zabranom rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, te djelatnosti pripreme i usluživanja pića.
Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a koji će se naći pred Skupštinom KS početkom naredne sedmice, spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.
Iz zabrane kretanja u KS-u izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije Covid na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21 uvečer pa do 5 sati ujutro narednog dana.
Danas je donesen i zaključak o produženju važenja svih ranijih mjera po preporukama Kriznog štaba.