U KS 66.850 nezaposlenih, mladi u potrazi za poslom odlaze u inostranstvu

0
3952
Stopa registrirane nezaposlenosti u junu iznosila 37,1%

U Kantonu Sarajevo broj nezaposlenih krajem juna ove godine iznosio je 66.850, a više od 50 posto su mladi do 35 godina starosti. Istovremeno broj zaposlenih u KS je 152.400 osoba, od čega u javnoj upravi radi 10.799 osoba.
U osam kantonalnih komunalnih preduzeća krajem 2016. godine bilo je uposleno 4.736 osoba. Taj broj danas je nešto niži s obzirom da se smanjio broj radnika u GRAS-u i Parku, piše agencija Patria (NAP).
Kako je istaknuto na press konferenciji Vlade KS, namjera je smanjiti broj nezaposlenih kroz programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja, javne radove. Također, za sva zapošljavanja moraju biti raspisani javni oglasi. S obzirom da je još uvijek na snazi moratorij na zapošljavanje bit će primani ljudi samo po potrebi.
Kantonalni premijer Elmedin Konaković nije otkrio na koji način misli smanjiti stopu nezaposlenosti mladih koji mahom odlaze iz Kantona Sarajvo i BiH. Premijer se pohvalio kako je ovo najmanji broj nezaposlenih ikada, ali nije iznio tačne podatke koliko je nezaposlenih koji su brisani s evidencije stvarno zaposleno, a koliko je otišlo iz BiH u potrazi za boljim životom. Odgovor mu daju redovi ispred Ambasada Slovenije i Njemačke.