U Posavini potpisani ugovori u vrijednosti od preko milion KM

0
104
Ministar Martić posjetio Posavinu povodom potpisivanja ugovora o sufinansiranju projekata

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić posjetio je Posavinu, a povodom potpisivanja ugovora o sufinansiranju projekata iz oblasti sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, oblasti utopljavanja zgrada radi uštede energije, te zaštite nacionalnih spomenika za koje su projektima iz ovog kantona putem javnog poziva dodijeljena sredstava u iznosu od 1.106.918,23 KM.
“Smatram kako će izdvojena sredstva iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH, za ukupno deset projekata, osigurati kvalitetnije uslove života svih stanovnika ovog kantona, a pogotovo najmlađih“, poručio je ministar Martić.
Ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Posavskog kantona Ana Andrić je ovom prilikom uručila ministru Martiću zahvalnicu za podršku u energetskoj obnovi javno-obrazovnih ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnih i srednjih škola na području ovog kantona.
Premijer Posavskog kantona Đuro Topić zahvalio se na dodijeljenim sredstvima za realizaciju svih projekata u ovom kantonu, posebno ističući utopljavanje školske dvorane Osnovne škole ‘fra Ilije Starčevića’ u Tolisi i OŠ ‘Vladimir Nazor’ Odžak radi uštede energije, odnosno poboljšanja energetske učinkovitosti, te uređenje odvodne kanalske mreže na području Posavskog kantona, čime se pridonosi smanjenju rizika od klizišta i poplava.
Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su federalni ministar pravde Mato Jozić, pomoćnik federalnog ministra prostornog uređenja Zdravko Buljeta, gradonačelnik Grada Orašja Marijan Oršolić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona Mato Brkić, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja PK Dragutin Živković, predstavnici općina Domaljevac-Šamac i Odžak, predsjednica Kantonalnog suda u Odžaku Marija Čolić i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Orašje Ilija Jezidžić.
Ugovori su potpisani u skladu sa Odlukom Vlade FBiH o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava, a sredstva za ovu namjenu osigurana su iz Budžeta FBiH za 2022. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.