U Sarajevo stiglo pola miliona Sinopharm vakcina za potrebe FBiH

0
720
Skočibušić je novinarima izjavio da naredne sedmice kreće postepena podjela vakcina po kantonima

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je avionom dopremljno pola miliona kineskih Sinopharm vakcina protiv koronavirusa koje je Federacija BiH kupila direktnom nabavkom od kineskog proizvođača.
Ovo je dosad najveća pojedinačna isporuka vakcina protiv Covid-19 za Bosnu i Hercegovinu.
Vakcine su na prigodnoj svečanosti na aerodromu dočekali zamjenik premijera FBiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić i zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake.
“Radi se o realizaciji Ugovora koji je zaključen krajem juna ove godine direktno s proizvođačem Sinopharmom. Ovaj ugovor za Federaciju ima poseban značaj i u to ime želim zahvaliti Kini i kompaniji Sinopharm”, kazao je Drljača.
On je dodao da će ove, kao i vakcine koje budu isporučene u narednih desetak dana biti dovoljne da se izvrši masovna imunizacija bh. građana i da će se na taj način podržati očuvanje zdravlja i zaštita građana.
Zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake izjavio je da će Kina i dalje podržavati napore građana BiH protiv epidemije, te da će pružiti pomoć u svojim mogućnostima. Podsjetio je i da su do sada donirali više od 20 kontigenata pomoći Bosni i Hercegovini, među kojima je i 50.000 vakcina.

Podjela vakcina ide prema već ranije utvrđenim procentima po kantonima

Skočibušić je novinarima izjavio da naredne sedmice kreće postepena podjela po kantonima danas pristiglih kineskih 500.000 vakcina Sinopharm. Dodao je da podjela vakcina ide prema već ranije utvrđenim procentima po kantonima te da je rok trajanja vakcina Sinopharm dvije godine i da će biti smještene u skladištu Hercegovinalijeka.
Skočibušić je poručio da će vakcine pomoći da se vakcinisanjem smanje komplikacije, hospitalizacije, mehaničke ventilacije i smrtnost od Covid-19, te pozvao građane da se vakcinišu u svim zdravstvenim ustanovama.
“Federacija BiH je kroz COVAX mehanizam, program EU4HEALTH i ovom nabavkom platila 688.660 doza vakcina, te uz 469.034 doze doniranih vakcina nema razloga da se još aktivnije ne nastavi s vakcinisanjem”, naglasio je Skočibušić.