U Sarajevu otvoren sajam namještaja Interio

0
596
Predsjedavajući Skupštine KS Okerić otvorio sajam Interio koji se održava u Skenderiji

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić otvorio je danas 37. Međunarodni specijalizovani sajam namještaja, koji će se narednih pet dana održavati u dvorani sarajevskog Centra Skenderija. Sajam će trajati do nedjelje, 31. oktobra ove godine.
Okerić je u svom obraćanju pomenuo da je ministar privrede KS Adnaa Delić u Dubaiju potpisao ugovor s organizatorima jednog od najprestižnijih svjetskih sajmova – EXPO 2020 Dubai, zbog čega će uskoro biti raspisan i konkurs za sve privrednike koji žele da se predstave na ovom sajmu.
On je dodao da su EXPO i Interio sajmovi čiji je cilj povezivanje privrednika i stvaranja boljih prilika za buduća poslovanja, kako unutar granica BiH, tako i u regiji i svijetu.
“Sajam Interio je sada već tradicija duga 37 godina i sajam koji je prepoznatljiv u poslovnoj zajednici drvoprerađivača, ali i drugim djelatnostima koje su direktno ili indirektno povezane s drvno–prerađivačkom industrijom”, istakao je Okerić.
Naveo je i da su drvoprerađivačku industriju prepoznali kao stratešku granu privrede i kroz izradu i donošenje Strategiju razvoja Kantona Sarajevo za period 2021 – 2027. godine.
“Uzimajući u obzir činjenicu da je više od 60 posto površine Kantona šumsko zemljište, te da Sarajevo baštini stoljetnu tradiciju obrade drveta i drvnih sortimenata, ova privredna oblast je u KS izuzetno značajna. Dakle, imamo bogatu tradiciju i sirovinu, koju istina, treba obnavljati. Upravo s tom namjerom Ministarstvo privrede KS je, u saradnji s javnim preduzećima i ostalim resornim ministarstvima, pokrenulo najveću akciju pošumljavanja u zadnjih 30 godina, tokom koje se planira zasaditi više od pola miliona novih stabala, što je osim ekološkog i veliki ekonomsko-socijalni benefit i dugoročno planiranje resursa”, istakao je Okerić.
On je pomenuo i prednosti našeg drvoprerađivačkog sektora, a koji se tiče značajnog potencijala izvoza gotovih proizvoda, posebno namještaja.
“Vlada, odnosno Ministarstvo privrede imaju programe razvoja male privrede u što spada i drvoprerađivačka industrija i naša je težnja da se ti programi dogodine digitaliziraju i maksimalno prilagode potrebama privrede, kako bi polučili stvarni poticaj razvoju svih njenih grana, a posebno strateških kakva su drvna, IT, farmaceutska, metalska i oblast turizma”, kazao je Okerić.

Proizvode na sajmu namještaja izlaže više od 20 izlagača iz BiH i inostranstva

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo je kazao kako će svoje proizvode na ovom sajmu izložiti više od 20 izlagača iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, između ostalih iz Turske i Italije.
“Oni će se sa svojom ponudom predstaviti na prostoru od 3.000 kvadratnih metara koliko im omogućava dvorana Mirza Delibašić”, dodao je direktor Kapo, te podsjetio kako je prošlogodišnji sajam bio otkazan zbog pandemije.
Ulaz na sajam je slobodan, a radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati.