U Sarajevu otvorena 48. IFTDO konferencija

0
844
Svečanim prijemom otvorena 48. IFTDO konferencija

U sarajevskom hotelu Hills uručenjem zahvalnica i obraćanjem predstavnika kompanije Origin Europe, večeras je zvanično otvorena najveća svjetska konferencija za ljudske potencijale, pod nazivom IFTDO.
“Prvi put u historiji IFTDO konferencije ona se održava u jugoistočnoj Evropi i ta čast je pripala BiH i gradu Sarajevo. Ovaj događaj okupio nas je na jednom mjestu kako bismo se na najbolji način uvezali i razgovarali o temama bitnim za ljudske potencijale kao što je umrežavanje i digitalizacija“, izjavila je u uvodnom govoru Sanja Miovčić, predsjednik 48. IFTDO konferencije.
IFTDO konferencija nakon svoje višegodišnje tradicije održavanja došla je u Sarajevo kako bi na određen način pomogla kompanijama i organizacijama sa ovih prostora da na najadekvatniji način savladaju najnovije trendove kada je digitalizacija i obučavanje ljudstva u pitanju. Trendovi u upravljanju ljudskim resursima, mijenjaju se na isti način kako se mijenjaju i trendovi u tehnologiji, te je iz tog razloga bitno gotovo svakodnevno vršiti edukacije. Razlog zbog kojeg se, između ostalog, IFTDO po prvi put održava na Balkanu jeste taj kako bi pomogli ljudima sa ovih prostora u prevazilaženju problema kojeg imaju sa ljuskim resursima.
“Smatramo da ćemo ovom konferencijom pružiti podršku ovoj regiji i podstaknuti učesnike da iskoriste benefite iste, kao što su znanje i mišljenja eksperata“, izjavio je Dr. Ebrahim Al Dossary, predsjednik Upravnog odbora IFTDO konferencije.
Na svečanoj ceremoniji dodijeljene su i nagrade za najbolju HRD praksu koju je osvojila Taishin International Bank Co, Ltd iz Tajvana, dok je nagradu za Izvrsnost u istraživanju osvojio Time Profesional Learning iz Indije. Također, nagradu je osvojila i GOPA mbH predstavništvo BiH za projekat ‘Implementacija novog modela rada u javnom servisu zapošljavanja’, koju je primio dr. Ranko Markuš direktor ove organizacije.
Specijalnu nagradu za podršku 48. IFDO konferenciji dobila je kompanija AS Holding iz BiH, a nagradu je u ime Rusmira Hrvića, primo Vedad Halilović, direktor izvoza ove kompanije.
Nešto ranije tokom današnjeg dana započela je sa radom IFTDO konferencija, te su održaneradionice o temama’Kako transformisati vaš biznis u digitalni’, koji je vodio dr. Abdulla Al Hamid, direktor kompanije Intermid, zatim ‘Dizajnersko razmišljanje’, koji je vodio dr Sunil Gupta, voditelj Odjela za edukacije ispred kompanije Ideas Managing Consulting, te ‘Mentorstvo-Kultivisanje mentorstva i inovacija na radnom mjestu’, koji je vodila, voditeljica Odjela inicijativa u kompaniji Mubadara.
IFTDO konferenciju podržao je i gradonačelnik grada Sarajeva, te je u nedjelju navečer u sarajevskoji Vijećnici organizovao svečani prijem povodom dolaska više od 200 zvaničnika iz više od 30 zemalja svijeta.
IFTDO konferencija nastavlja se 25. i 26. juna.