U Sarajevu počeo Godišnji sastanak EBRD-a, pogledajte promotivni video Power of Diversity

0
870
Sarajevo će u naredna tri dana biti regionalni, ali i evropski centar susreta biznismena i investitora

U prisustvu zvaničnika, predstavnika poslovne zajednice i investitora iz BiH, regije i svijeta, danas je, sastankom donatora ove međunarodne finansijske institucije pristiglih sa tri kontinenta, počeo program Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Ministar Šarović u obraćanju novinarima je istakao kako očekuje da će se Bosna i Hercegovina predstaviti u pozitivnom svjetlu.
Prvi dan programa ispunjen je brojnim događajima fokusiranim na srednja i mala preduzeća, odnosno izazove s kojima se sureću, ali i njihovo međusobno umrežavanje. Kroz nekoliko panela će biti govora i o primjeni različitih tehnologija u poslovanju, a u popodnevnim satima se održava i panel sa baronicom Catherine Ashton.
“Veoma smo sretni što smo u prekrasnom Sarajevu i radimo sa poslovnom zajednicom i vlastima kako bismo održali uspješan Godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a. Iznimno smo zadovoljni snažnim medijskim interesom za događaj i uvjereni smo da će to doprinijeti da Bosna i Hercegovina bude na mapi međunarodnih investitora“, istakao je Axel Reiserer, šef odjela za odnose s medijima EBRD-a.
U naredna tri dana, u glavnom gradu BiH će boraviti 3000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva.
O benefitima za privatni sektor govorio je i Duško Radović, vlasnik kompanije Transfera iz Srbije, koji je istakao da je ova konferencija veoma važna za regiju, s obzirom da su sve zemlje Zapadnog Balkana međusobno povezane. Dodao je da već nekoliko godina surađuje sa EBRD-om te da su za njegovu kompaniju od velikog značaja njihove konsultantske usluge, koje omogućuju rast kompanija.
U okviru događaja, kroz više od 40 događaja, govora će biti o brojnim temama, kao što je poslovanje malih i srednjih preduzeća, digitalizacija, uticaj migracija i zeleni gradovi.
Svoje potencijale i strateške industrije, BiH će predstaviti 9. maja na sesiji o potencijalima za investiranje u BiH.

Pogledajte promotivni video Power of Diversity