U Sloveniji izdato 16.198 radnih dozvola za radnike iz BiH

0
338
U junu na evidencijama službi bilo 274.820 nezaposlenih osoba

U prvih deset mjeseci 2021. godine u Sloveniji je izdato 16.198 radnih dozvola za radnike iz Bosne i Hercegovine. To je za 48,7% više nego u odnosu na prethodnu godinu kada su mnogi radnici iz BiH zbog pandemije Covid-19 bili bez posla ili su poslati kućama da čekaju kraj pandemije. Također, to je i za 0,66% više od ukupnog posredovanja u 2018. godini koja je do sada bila godina sa najviše ostvarenih posredovanja u zapošljavanju, saopćeno je iz Agencije za zapošljavanje BiH.
Razlozi za ove brojeve su nastavak ekonomskog rasta koji je bio prekinut početkom pandemije i zatvaranjem država (lockdown). Slovenija danas ima 10.830 (13,98%) nezaposlenih osoba manje nego na početku pandemije. Međutim, početkom ove godine situacija nije bila obećavajuća jer je Slovenija imala 14.015 (18,09%) nezaposlenih osoba više nego na početku pandemije i najoptimističnije procjene nisu uključivale ovakav trend zapošljavanja strane radne snage.
Bez obzira na loše pokazatelje na tržištu rada Slovenije, Agencija za rad i zapošljavanje BiH je tokom 2020. godine ostala posvećena našim radnicima u Sloveniji i implementaciji sporazuma o zapošljavanju.
“Prvo smo bili zaokupljeni informisanjem radnika koji su ostali bez posla da ostvare svoja prava po osnovu nezaposlenosti i prestanka radnog odnosa. Osnovna vodilja je bila da svi radnici imaju ekonomsku sigurnost tokom perioda lockdowna, te da imaju osnovne informacije vezane za zdravstvenu i epidemiološku situaciju. Čim se ekonomska situacija počela popravljati preduzeli smo korake u cilju vraćanja naših radnika na radna mjesta i poslove koje su imali prije pandemije. Posredovanja u 2020. godini posebno je bilo otežano zbog slabe prohodnosti granica i otežanog kretanja radne snage. Rezultati naših aktivnosti vidljivi su u ovoj godini kada smo uspjeli da ostvarimo do sada najveći broj posredovanja”, saopćeno je iz Agencije.
Paralelno sa ovim aktivnostima u 2021. godini, u okviru projekta istraživanja tržišta rada, Agencija je uradila analizu dobivenih oglasa i traženih radnih mjesta. Analiza je pokazala da su najtraženija zanimanja za strane radnike u Sloveniji zanimanja varioca, vozača, zidara, elektroinstalatera, tesara, pomoćnog građevinskog radnika, radnika u proizvodnji, bravara, električara, fasadera…
Analiza je dodatno pomogla u struktuiranju dobijenih oglasa i praćenju kretanja radne snage između dvije države.