Ubrzati izgradnju Koridora 5c, u fokusu južni dio prema Mostaru

0
412
Zvaničnici Vlade FBiH i Autocesta razgovarali s predstavnicima EBRD-a i EIB-a

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i ministrica okoliša i turizma Edita Đapo te direktor JP Autoceste Federacije BiH Elmedin Voloder danas su u Sarajevu razgovarali s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB) o nastavku i dinamici gradnje svih dionica na Koridoru 5c.
Poseban fokus stavljen je na južni dio, koji podrazumijeva dionice Ivan – Ovčari – Prenj – Mostar Sjever – Mostar – Jug, zatim na ubrzanje svih aktivnosti pripreme i provedbe ovog projekta, kao i na završetak finansiranja preostalih dionica Koridora 5c, kako bi se ispunio rok Vlade FBiH za završetak radova do 2028. godine.
Na sjevernom dijelu Koridora 5c zabilježen je evidentan napredak, a radovi na svim dionicama ovog dijela autoceste trebali bi biti završeni do kraja 2024. godine.
Ocijenjeno je da Autoceste FBiH u posljednjem periodu bilježe značajan proaktivan pristup u svim fazama gradnje dionica, te je od predstavnika EBRD-a i EIB-a zatražena i dodatna tehnička podrška kako bi se zadani rokovi ispoštovali i dobilo na ubrzanju dinamike radova.
Učesnici današnjeg sastanka jedinstveni su u stavu da je od izuzetne važnosti održavati redovne tehničke, ali i sastanke na višem nivou, kako bi se blagovremeno otklonile prepreke koje se pojavljuju u različitim fazama realizacije projekta. To se prije svega odnosi na inicijative za rješavanje finansiranja, izdavanja okolinskih dozvola, do evaluacije ponuda izvođača radova i njihovog konačnog izbora u procesu javnih nabavki.
Istaknuto je da je Koridor 5c prioritet od javnog interesa i jedan od najvećih prioriteta za Vladu Federacije BiH. Naredni sastanak na tehničkom nivou bit će organiziran krajem januara 2022. godine.