U Srbiji u prvih osam mjeseci boravilo oko 2,36 miliona turista

0
1144
Strani turisti su najviše boravili u Beogradu

U Srbiji je od januara do kraja avgusta boravilo ukupno oko 2,36 miliona turista, što je za 12 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Turistička organizacija Srbije, pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku.
Domaćih turista bilo je blizu 1,21 milion, odnosno devet odsto više nego lani. Oni ujedno čine 51 odsto od ukupnog broja gostiju. Inostranih gostiju je bilo oko 1,15 miliona, što je rast od 15 odsto u odnosu na period januar-avgust 2017. godine.
Za prvih osam mjeseci ove godine, ostvareno je blizu 6,65 miliona noćenja, ili 13 odsto više u odnosu na isti preriod lani. Domaći turisti ostvarili su oko 4,14 miliona noćenja (11 odsto više nego lani), dok su strani gosti ostvarili oko 2,51 milion noćenja ili 16 odsto više nego lani.
Mjereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u banjama (39 odsto) i u planinskim mjestima (35 odsto). Strani gosti su najviše boravili u Beogradu (51 odsto) i u ostalim turističkim mjestima (17 odsto), prenosi Tanjug.
Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine, a slijede turisti iz Crne Gore, Turske, Rumunije, Njemačke, Kine…