U Tešnju otvorena prva konferencija metalske industrije BiH – PIT MetalCon

0
172
PIT MetalCon je konferencija međunarodnog karaktera s predstavnicima uspješnih industrijskih i tehnoloških pogona

Zvanično je otvorena prva konferencija metalske industrije Bosne i Hercegovine ‘PIT MetalCon 2023’ za čije održavanje vlada veliki interes. Među prisutnima su predstavnici ovog sektora kao nosioci ekonomskog razvoja, predstavnici relevantnih institucija te ostali zainteresirani koji respektiraju važnost ovakvih događaja u dijelu istraživanja i definiranja izazova, predlaganja rješenja za poboljšanja te općenito za kvalitetan dijalog koji može biti temelj nužnih promjena.
Organizator ove dvodnevne konferencije je agencija za industrijski marketing Bravaria Industrial Marketing, a domaćin u čijem prostoru se konferencija održava tešanjska kompanija Medena Commerce.
“Izuzetno smo zadovoljni uspjehom naše ideje da pružimo drugačiji pogled na industrijski sektor općenito. Uvezali smo stručnjake iz polja inženjeringa i marketinga te s punim kredibilitetom možemo reći da razumijemo potrebe i izazove ovog sektora”, izjavila je Samira Avdić, direktorica Bravaria agencije.
Konferencija je posvećena i promovisanju pozitivnih poslovnih priča, zato nije slučajno što je organizorana u Tešnju, svojevrsnom biznis epicentru te u prostorijama Medena Commerce kompanije čiji uspjesi svakako govore dovoljno.
“Sarajevo je glavni grad BiH, ali je Tešanj glavni grad industrijskog sektora”, izjavio je Edin Ibrahimović, direktor TRA, Agencije za razvoj općine Tešanj te poručio da se nada da će konferencija poslužiti novim i uspješnim saradnjama i još boljim poslovnim pričama.
PIT MetalCon je konferencija međunarodnog karaktera s predstavnicima uspješnih industrijskih i tehnoloških pogona koji će podijeliti svoje znanje, iskustva i prakse poput Takuro Enomota, zamjenika generalnog direktora kompanije Yamazaki Mazak za Centralnu Evropu, te Szilárd Pappa, rukovodioca poslovnog razvoja iste kompanije koja je lider u proizvodnji naprednih tehnoloških rješenja.

Kako kreirati pametnu tvornicu?, je li ona stvarnost ili mit?, kako uspješno digitalizirati proizvodnju?, koje su aktualne prakse zavarivanja?, koje su prednosti zelene tehnologije?, šta žele inostrani kupci od svojih bh. i regionalnih dobavljača? neke su teme koje će biti predmetom dvodnevne konferencije.
“Danas su ovdje neki od predstavnika industrijskog sektora koji je najznačajniji, izvozno najsloženiji u BiH a tome u prilog ide podatak da je za preko 35% ukupnog državnog izvoza zaslužna upravo ova industrija”, poručila je Selma Bradarić, šefica prodaje i marketinga kompanije Medena Commerce, suorganizatora konferencije.
Stručni dio konferencije započeo je prezentacijom studije ‘Istraživanje trenutnih izazova metalske industrije’ izvršene u organizaciji konsultantske kuće Targer E&C.
Uz niz stručnih predavanja i radionica tokom konferencije planiran je i edukativni obilazak proizvodnohg pogona kompanije Medena Commerce.