U Tuzlanskom kantonu od početka korona krize vraćeno 83% izgubljenih radnih mjesta

0
278
Jahić: Povećan broj zaposlenih u Federaciji BiH

Od početka mandata Vlade Federacije BiH pa do početka krize izazvane pandemijom koronavirusa, broj zaposlenih osoba se povećao za više od 57.000 ili 12 posto, te je dosegao broj veći od 534.000″, kazao je Nadir Jahić, savjetnik za statistiku i planiranje u Uredu federalnog premijera.
Sam početak pandemije koronavirusa je, tvrdi Jahić, bio težak udarac za ekonomiju Federacije BiH.
“Zatvaranje tržišta, poremećaj u lancima snabdijevanja i mjere zatvaranja su imale težak efekt na broj zaposlenih širom svijeta, pa tako i u FBiH. Ekonomija u prvom kvartalu od početka pandemije je pala nešto manje od 10 posto, a broj zaposlenih je samo u 50 dana pao za 26.500 ili 5 posto”, kaže Jahić.
Međutim, ističe da su mjere za ekonomski oporavak koje je poduzela Vlada FBiH, ali i kantonalne vlade, te jedinice lokalne samouprave, svaka iz svojih nadležnosti, spriječile značajan udar na ekonomiju i da je vrlo brzo došlo do preokretanja trenda pada i početka oporavka.
“Danas, skoro godinu dana od tih dešavanja, broj zaposlenih se povećao za više od 14.500 što je 55 posto u odnosu na prvobitni gubitak i dostigao je 522.257”, kaže Jahić.
Iznio je podatak da je najveći oporavak u broju radnih mjesta u Tuzlanskom kantonu, gdje je vraćeno 83 posto izgubljenih radnih mjesta, te da Bosansko-podrinski kanton ima još bolje rezultate i da je vraćeno 86 posto, ali da je prvobitni gubitak bio znatno manji.
Dobre rezultate, dodao je, pokazuju i Unsko-sanski i Kanton 10 s više od 65 posto vraćenih radnih mjesta.
Međutim, u odnosu na njih, zaključio je Jahić, Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton su tek prešli 40 posto, dok je u Posavskom kantonu broj zaposlenih nastavio padati.