U ukupnom izvozu BiH brzorastuće kompanije učestvuju sa 12 posto

0
2364
Izvoz brzorastućih kompanija porastao je za 22 posto

Za investicionu klimu u svakoj zemlji brzorastuće kompanije su od velikog značaja budući da njihovo poduzetništvo i uspjeh često nadilaze očekivanja. O njihovom značaju u BiH dovoljno govore podaci o njihovom izvozu.
Bosna i Hercegovina je u 2016. godini ostvarila izvoz u vrijednosti od preko 9 milijardi KM, a 667 brzorastućih kompanija u BiH učestvovalo je u tom izvozu preko milijardu KM, što je skoro 12 posto ukupnog bh. izvoza. Riječ je o značajnom porastu ukupnog izvoza brzorastućih kompanija od 22% u odnosu na godinu prije. Ovo je pokazala detaljna analitika LRC BIS-a koja je upravo finalizirana za potrebe novog projekta Poslovnih novina ‘Brzorastuće kompanije u BiH i regiji’.
Brzorastuće kompanije najčešće dolaze iz velikih ekonomskih središta gdje postoje značajno kvalitetniji uslovi za inovacije i rast, mada brojne od ovih poslovnih zvijezdao stvaruju sjajne rezultate bez obzira u kojoj regiji posluju.
Prema najnovijim analizama LRC BIS-a, u Kantonu Sarajevo je najviše brzorastućih kompanija, njih 157, od ukupno 667 u BiH. One su u 2016. godini ukupno ostvarile skoro 1,6 milijardi KM prihoda, što je za 17% više u odnosu na godinu prije, te izvezle više od 178 miliona KM, što je više za 34%. U 2016. godini ove kompanije su zapošljavale 8.078 radnika, što je povećanje za 25% u odnosu na prethodnu godinu.
Po broju brzorastućih kompanija slijede Tuzlanski kanton sa 106 brzorastućih, koje su ostvarile ukupno 1,5milijardi KM prihoda i izvezle 181 milion KM.
Sa 93 brzorastuće kompanije Banjalučka regija je na trećem mjestu, po čemu je i vodeća u Republici Srpskoj. Ove kompanije su u 2016. ostvarile preko 347 miliona KM ukupnog prihoda i ukupno izvezle oko 86 miliona KM.
Iako su izvorno vezane za ova područja po osnivanju, brzorastuće kompanije u BiH posluju i na regionalnim, evropskim pa i svjetskim tržištima.