UBBiH: Potrebno hitno donošenje novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti

0
418
UBBiH: Otkloniti prepreka zbog kojih digitalizacija u bankarstvu nije moguća u punom kapacitetu

Povodom Radnog sastanka o Nacrtu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji je zakazalo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine za 4. maj ove godine i na koji su pozvane vlade i nadležna ministarstva svih nivoa vlasti u državi, želimo ispred bankarskog sektora skrenuti pažnju svim odgovornim dužnosnicima na hitnost donošenja ovog zakona, saopćeno je iz Udruženja banaka BiH (UBBiH).
“Neophodno je da novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bude usklađen sa međunarodnim standarima za ovu oblast, odnosno da obuhvati i segment digitalizacije. Imati odgovarajuće i međunarodno prihvatljive standarde sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, jeste međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine.
Smatramo potrebnim upozoriti nadležne nivoe vlasti kao i javnost na opasnost ponovnog stavljanja BiH na tzv. ‘crne liste’ Evropske unije i FATF-a zbog odlaganja donošenja ovog zakona. Podsjećamo da je BiH već bila na tzv. ‘crnim listama’, također iz razloga što je odlagano donošenje propisa, te je za brisanje sa ovih listi bio potreban duži niz godina. Eventualno nedonošenje novog zakona može opet uzrokovati finansijske i druge posljedice kako građanima i poslovnoj zajednici tako i Bosni i Hercegovini”, saopćeno je iz Udruženja banaka BiH.