Udruženje domaćih proizvođača lijekova FBiH protiv dodatnog uvoza stranih lijekova

Odnos potrošnje lijekova sa esencijalne liste u Kantonu Sarajevo domaćih i inozemnih proizvođača je 30:70, u korist inozemnih

0
847
Ograničiti uvrštavanje uvoznih lijekova na kantonalne liste

Imajući u vidu aktuelna dešavanja vezana za zakonsku obavezu usklađivanja pozitivne liste lijekova Kantona Sarajevo sa Listom esencijalnih lijekova Federacije BiH, Udruženje domaćih proizvođača lijekova FBiH izražava zahvalnost za podršku Ministarstva zdravstva KS i Vlade KS domaćim industrijskim/farmaceutskim proizvođačima u proteklom periodu.
Zahvaljujući toj podršci, navodi se, sačuvana su radna mjesta i stvorene pretpostavke za dalji razvoj domaćih kompanija i nova zapošljavanja.
Udruženje domaćih proizvođača lijekova u FBiH izražava podršku proširenju sadržaja pozitivne liste lijekova KS sa novim molekulama čija će primjena doprinijeti poboljšanju kvaliteta života pacijenata koji će biti uvedeni u nove djelotvorne terapijske programe. Međutim, ovo udruženje iskazalo je protivljenje što se sa uvođenjem novih molekula na listu, istovremeno ta lista namjerava proširiti paralelama generičke inozemne industrije.
“To nije zakonska obaveza kako se nekada nastoji prikazati, niti će proširenje sadržaja neograničenim brojem istovrsnih uvoznih lijekova doprinijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti i djelotvornijoj terapiji pacijenata“, navode iz Udruženje domaćih proizvođača lijekova u FBiH.
Dalje se navodi da je članom 9. Zakona o lijekovima FBiH predviđena mogućnost ograničenja broja zaštićenih naziva lijekova koji ispunjavaju propisane uslove.
“S ciljem podržavanja razvoja domaće industrije, Zakonom je utvrđeno obavezno uvrštavanje lijekova domaće industrije na kantonalne liste, uz ispunjavanje zakonskih uslova. U zemljama EU je praksa da se kroz različite vidove podrške daje podsticaj domicilnoj generičkoj industriji. Takva praksa je prepoznata i već dvije godine uspješno implementirana od strane Vlade Kantona Sarajevo na inicijativu Skupštine Kantona Sarajevo, što je slučaj i u drugim kantonima u FBiH. Pozicioniranje domaće proizvodnje i davanje adekvatnog mjesta na tržištu domaćim proizvodima donosi niz benefita široj društvenoj zajednici“, navode iz Udruženja domaćih proizvođača lijekova u FBiH.
Iz ovog udruženja upozoravaju da neopravdano pogodovanje daljnjem povećanju uvoza lijekova znači još veći izvoz finansijskih sredstava iz BiH, a time i niz indirektnih posljedica izvan zdravstvenog sistema.
“U prilog tome govori i činjenica da je i sada odnos potrošnje lijekova sa esencijalne liste u Kantonu Sarajevo domaćih i inozemnih proizvođača 30:70, u korist inozemnih, s tim što je taj omjer značajno nepovoljniji za domaće proizvođače, kada se uzme u obzir FBiH. Tako bi nepotrebnim proširenjem pozitivne liste lijekova u Kantonu Sarajevo sa paralelama iz uvoza udio domaćih proizvođača bio još značajnije smanjen. Strane generičke kompanije putem svojih predstavništava posluju isključivo komercijalno, zapošljavaju minimalan broj zaposlenika, dok sav ostvareni prihod povlače u svoje matične zemlje i time doprinose rastu ekonomija tih zemalja. Za razliku od njih, domaći proizvođači kontinuirano ulažu u razvoj, investicije i zapošljavanje, uz snažnu društvenu i socijalnu odgovornost, te aktivan doprinos izgradnji održivog zdravstvenog sistema. U prilog iznesenim tvrdnjama idu i činjenice da su domaći proizvođači sa sjedištem u Kantonu Sarajevo, samo na ime poreza i doprinosa u proteklih pet godina uplatili gotovo 95 miliona KM. Istovremeno je kapitalne investicije uloženo gotovo 80 miliona KM što pored dodane vrijednosti kompanijama sa sobom nosi i otvaranje novih radnih mjesta“, navode iz Udruženja domaćih proizvođača lijekova u FBiH, očekujući da će u konačnici resorno ministarstvo i Vlada KS nastaviti podržavati procese očuvanja radnih mjesta u domaćem proizvodnom sektoru, a posebno za Kanton Sarajevo u strateškoj farmaceutskoj industriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here