U Brčko distriktu fiskalne kase od 1. januara 2019.

0
714
Na području Federacije BiH u januaru 2022. bilo instalirano ukupno 90.104 fiskalnih uređaja

Fiskalne kase u Brčko distriktu biće uvedene od 1. januara 2019. godine i više neće biti odgađanja, a već na narednoj sjednici brčanska vlada izmijeniće Zakon o fiskalnim sistemima i otkloniti nedostatke koji su do sada kočili uvođenje fiskalnih kasa.
“Od iduće godine sasvim sigurno idemo sa fiskalnim kasama, jer je to naša obaveza i više neće biti odgađanja. Sve je spremno i Vlada treba da izmijeni još neke propise, vjerovatno u četvrtak, i to je to”, rekao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije u distriktu Brčko.
Lučić kaže da je uvođenje fiskalnih kasa u ovoj godini odgođeno jer Vlada nije mogla finansirati nabavku fiskalnih kasa kako je dogovoreno te da će sada novac koji su planirali za te namjene privrednicima otići kroz subvencije, pišu Nezavisne novine.
“To je jedino računovodstveno moguće. Mi, ako nešto kupujemo iz budžeta, onda to mora biti u našem vlasništvu. Ovako ćemo privrednicima koji nabave fiskalne kase taj iznos dati kao subvenciju”, rekao je Lučić dodajući da će uvođenje ovih kasa doprinijeti boljoj fiskalnoj disciplini te da za privrednike koji su do sada poslovali u skladu sa zakonom to neće predstavljati problem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here