Ugroženo poslovanje Arcellor Mittal-a Zenica: Spasiti 10 hiljada radnih mjesta

0
1420
Sastanak ministra Šarovića sa čelnicima Arcelor Mittal-a

U rješavanje problema otežanog poslovanja ArcellorMittal-a Zenica, najvećeg proizvođača čelika u Bosni i Hercegovini, moraju da se uključe svi nivoi vlasti, a posebne entiteti jer je u opasnosti 10.000 radnih mjesta u željezari ali i u rudnicima u oba entiteta, zaključeno je na današnjeg sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarović sa generalnim direktorom ArcelorMittal-a Biju Nair-om.
Sastanak je iniciran zbog sve težeg poslovanja ArcellorMittal-a, do koga je došlo nakon uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane SAD-a, Evropske unije, ali i carina uvedenim od strane Kosova.
Šarović je istakao da je Ministrastvo u okviru svojih nadležnosti već preduzelo i preduzima niz aktivnosti u cilju ublažavanja posljedica implementacije Provedbene uredbe Evropske komisije o uvođenju konačnih zaštitnih mjera na uvoz čelika te da je EU uvela specifičnu kvotu samo za Bosnu i Hercegovinu. To se međutim odnosi samo na tzv.proizvodnu kategoriju 13, a u međuvremenu su zaštitne mjere uvela i druga potencijalna tržišta: Turska, Alžir, Maroko, Egipat…
Prema informacija ArcellorMittal-a, opstanak njihove kompanije je doveden u pitanje, obzirom da sa navedenim ograničenjima izvoza njihovih proizvoda, moraju redukovati investicije i projekti a neki novi započeti projekti su već ‘stavljeni na čekanje’.
Podrška drugih nadležnih institucija je neophodna, zaključeno je na sastanku, a posebno podrška nadležnih entitetskih institucija i privrednih komora, saopćeno je. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će i dalje u kontaktu sa nadležnim evropskim institucijama raditi na iznalaženju povoljnijih rješenja za osiguranje bolje pozicije izvoza čelika, prije svega u cilju očuvanja radnih mjesta zaposlenih u ovoj industriji.