UIO BiH: Prometnici nafte i plina moraju popisati zalihe 1. februara

0
1091
Najjeftiniji eurosuper 95 u Evropi plaćaju Bugari, a najskuplji stanovnici Holandije

Svi poreski obveznici koji se u BiH bave prometom nafte, naftnih derivata i plina, moraju prije početka prometovanja, 1. februara ove godine izvršiti popis zaliha. Popisne liste, koje će dostavljati u roku od sedam dana nadležnom regionalnom centru UIO, obveznici će već sutra moći preuzeti na web stranici Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Ovo je saopćeno iz UIO u čijim je prostorijama danas održan sastanak sa predstavnicima entitetskih inspektorata o o početku primjene Izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH. Poseban naglasak tom prilikom je dat na buduće kontrole popisa zaliha nafte i naftnih derivata, a posebno plina kao novog akciznog proizvoda.
Navedeno je da je u cilju sprečavanja bilo kakvih malverzacija vezanih za početak primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH danas dogovorena razmjena podataka između UIO i entitetskih inspektorata o stanju zaliha, kao i budući plan svih posebnih i zajedničkih aktivnosti na terenu.
UIO BiH će, kako je navedeno, do kraja ove sedmice na svojoj web stranici dati i detaljno uputstvo, kako za popis zaliha, tako i za uvoz plina nakon početka primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH.