UIO BiH: Za tranzit robe kroz Hrvatsku koristiti GP Gradiška, Šamac i Bijaču

0
617
U 11 mjeseci 2023. najviše se u RS izvozilo ali i uvozilo iz Srbije

Zbog vanredne situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa (Covid-19) svi kamioni koji obavljaju tranzit robe kroz Republiku Hrvatsku u obavezi su da prelaze na graničnim prelazima Gradiška i Šamac na sjeveru, te Bijača na jugu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).
Napominju da su se zbog trenutne, komplikovane procedure sa vozačima kamiona koje provodi Granična policija Hrvatske, stvorile velike kolone kamiona, posebno na GP Gradiška i Šamac, te zastoj prometa teretnih motornih vozila.
“Zbog toga apeluju na sve prevoznike koji izlaze iz BiH sa praznim kamionima i idu na utovar u Hrvatsku ili prevoze robu čije je krajnje odredište Republika Hrvatska, a koja ne podliježe nadzoru nadležnih inspekcija, da koriste granične prijelaze Gradina, Brod i Izačić. Na ovakav način će se osigurati smanjenje kolona kamiona na prijelazima Gradiška i Šamac”, navode iz UIO.
Također, pozivaju uvoznike i špediterske kuće da, u slučajevima gdje je to moguće, uvozne pošiljke upućuju tranzitnim prijavama u carinske ispostave u unutrašnjosti zemlje, kako bi se rasteretio rad carisnkih ispostava Gradiška i Šamac, koje su trenutno izuzetno opterećene.
Kako bi se carinski postupak ubrzao UIO je otvorila mogućnost da špediterske kuće u ispostavama Gradiška i Šamac podnose carinske prijave na server Uprave u toku 24 sata. “Registrovanjem što većeg broja carinskih deklaracija tokom 24 sata (posebno za one pošiljke koje ne podliježu inspekcijskom nadzoru), carinska služba će ih moći obrađivati od ranih jutarnjih sati”, kažu iz UIO.