Investicije u BiH dostigle 9 milijardi KM, strani ulagači otvorili više od 20 hiljada radnih mjesta

0
716
Zvizdić na Vijeću stranih investitora: Reformski napori su prepoznati i bilježimo porast stranih investicija

Vijeće stranih investitora (VSI) predstavilo je sinoć u sarajevskoj Vijećnici drugo izdanje publikacije ‘Poslovni barometar’ publikacije u kojoj se izražava stav članica Vijeća koje čine 70% od ukupnih stranih ulaganja u BiH. Tim povodom VSI je proslavilo i svoj jubilej, 12 godina aktivnog rada na poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH.
Poslovni barometar čine rezultati istraživanja provedenog među članicama VSI koji će se koristiti za unaprjeđenje poslovnog ambijenta, regulatornog okvira, efikasnosnosti administracije, kao i položaja kako domaćih tako i stranih investitora.
VSI očekuje da rezultati istraživanja budu korišteni kao podloga, putokaz i orijentir za donošenje budućih odluka i ekonomskih politika, uključujući politike poreza i doprinosa, unapređenje vladavine prava, te poticanje investicija u BiH, što bi u konačnici rezultiralo bržim i većim rastom bruto društvenog proizvoda, dodatnim zapošljavanjem i standardom građana BiH.
VSI je ovom prilikom obilježilo i 12. godina aktivnog rada i zajedničke saradnje na poboljšanju poslovne klime i privrednog ambijenta u BiH.
“Zahvaljujući ‘Bijeloj knjizi’ i ‘Poslovnom barometru’ kroz otvoreni dijalog kontinuirano pružamo inpute vlastima u BiH koje su to prepreke sa kojima se ulagači svakodnevno susreću i ujedno nudimo konkretne preporuke i rješenja na koji način iste prepreke prevladati, a sve sa ciljem stvaranja povoljnijeg, predvidivog i stabilnog poslovnog ambijenta, kao i stvaranja uslova za privlačenje direktnih stranih investicija. Sve je to u interesu kako investitora, tako i ekonomije i građana BiH, jer bi usvajanje naših inicijativa dovelo do dodatnog ekonomskog rasta, zapošljavanja i standarda građana. Zato očekujemo političku odlučnost, konkretnije i hrabrije ekonomske mjere, a svaka nova odluka i porezno rješenje treba biti povoljnije po kompanije. BiH ekonomija može i treba bolje”, istakao je u predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH, Branimira Muidža.

Poruka Poslovnog barometra je da 77% investitora smatra ‘da je poslovno okruženje u BiH nepredvidljivo’

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, u svom obraćanju čestitao je 12. godišnicu rada VSI te dodao da se u ovom teškom, predizbornom vremenu, često govori o drugim, a mnogo manje o važnim temama od investicija.
Dodao je da je Vijeće ministara BiH, na čijem je čelu, u protekle četiri godine uložilo velike napore na poboljšanju poslovnog okruženja i na privlačenju investicija.
Zvizdić je istakao da su reformski napori vlada u BiH prepoznati, pa su strana ulaganja u 2017. godini porasla za čak 57,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, a 26,3 posto u odnosu na petogodišnji prosjek.
“Investicije u BiH su dostigle iznos od 9 milijardi KM, a strani ulagači su stvorili više od 20 hiljada radnih mjesta. Iako je ovo impresivan rezultat, smatram da ćemo u narednom periodu ove iznose višestruko povećati“, rekao je Zvizdić.
Federalni premijer Fadil Novalić je čestitao jubilej i poslao poruku za ovu prigodu osvrćući se na sprovođenje reformi.
“Vlada FBiH se kao prva uhvatila ukoštac s nekim sistemskim problemima nase privrede. Modernizovali smo radno-pravno zakonodavstvo. U toku je sveobuhvatna poreska reforma i izmjena zakona neophodnih za uspostavljanje jednošalterskog sistema poslovanja. Radimo na ukidanju nameta i pojednostavljanju procedura tamo gdje je to nadležnost Federacije. Posla jos uvijek ima i ja od toga apsolutno ne bježim. Vaši savjeti i preporuke ova će Vlada vrlo ozbiljno razmotriti. Ne želimo da Poslovni barometar bude samo mrtvo slovo na papiru”, rekao je Novalić.
Pored predstavnika kompanija članica VSI, skupu je prisustvovao i Šef delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, kao i veliki broj zvaničnika, predstavnika državnih i entitetskih vlasti, medija, obrazovnih institucija, diplomatskog kora, privrednih komora, delegacije Evropske unije, te drugih međunarodnih i razvojnih agencija koje djeluju u BiH.
Povodom obilježavanja jubileja VSI donijelo je odluku da donira simboličan iznos od 12 hiljada KM i to po 4 hiljade udruženjima: ‘Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH’ i ‘Iskra’ Banja Luka (Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti), te 4 hiljade KM za nabavku 20 Mbot robota za osnovne škole u BiH.
_________
*Vijeće stranih investitora (VSI) je neprofitna poslovna asocijacija osnovana 2006. godine na inicijativu stranih investitora u BiH, koja predstavlja interese stranih kompanija te okuplja 70 najznačajnijih stranih i domaćih kompanija koje su do sada investirale u BiH više od 9 milijardi KM, te zapošljavaju više od 20.000 bh. građana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here