Ukupan prihod 100 najvećih kompanija u BiH lani porastao za 2,76 posto

Poslovne novine predstavile su najuspješnije kompanije u prošloj godini, čija je ukupna dobit u 2016. porasla za 1,67%, dok je izvoz porastao za 8,51%, a broj uposlenih za 4,97%

0
2373
Poslovne novine predstavile su u VTK BiH najuspješnije kompanije u 2016. te novo izdanje publikacije '100 najvećih u BiH'

Povodom dva velika jubileja, 30. izbora ‘100 najvećih u privredi BiH’ i 45. godišnjice poslovanja, Poslovne novine predstavile su danas na pres-konferenciji u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH najuspješnije kompanije u prošloj godini, kao i dobitnike priznanja koja će im biti uručena na večerašnjoj gala svečanosti u Hotelu Hills u Sarajevu.
Predstavljeno je i novo, redizajnirano izdanje publikacije ‘100 najvećih u BiH’ u kojem su Poslovne novine, uz rang-liste velikih, srednjih i malih kompanija po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka u 2016. godini i analize vodećih industrijskih grana sa TOP 20 kompanija u svakoj od njih, po prvi put objavile i top 500 kompanija iz regije.
Rangiranja i istraživanja za Poslovne novine, i ove godine, realizirao je specijalni partner LRC iz Sarajeva. Zahvaljujući LRC-u i njihovoj dobroj saradnji s bonitetnim agencijama iz regiona, u novom izdanju publikacije ‘100 najvećih u BiH’, objavljene su, po prvi put, i rang-liste 500 najvećih iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.
Alena Ahmetspahić – Fočo, glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina i menadžerica Projekta, na press konferenciji zahvalila se VTK BiH, koja je po treći put suorganizator ovog privrednog skupa, partnerima Projekta, Vijeću stranih investitora, Privrednoj komori FBiH i Privrednoj komori RS, sponzorima i medijima koji su podržali Projekt i prepoznali važnost i relevantnost poslovnih informacija koje se objavljuju u specijalnom izdanju Poslovnih novina.
“Naša dva jubileja – 30. izbor ‘100 najvećihu BiH’ i 45 godina tradicije poslovanja – objedinjujemo večeras, u hotelu Hills u Sarajevu, svečanom manifestacijom izbora ‘100 najvećih u BiH’ i dodjelom priznanja kompanijama koje su u 2016. ostvarilenajboljerezultateposlovanja”, rekla je Ahmetspahić – Fočo.
“Osim priznanja za najveće po ukupnom prihodu, dobiti i investicijama, Srebrnim pečatom Poslovnih novina nagradit ćemo tri kompanije. Također, ove godine, po prvi put, svim kompanijama koje su se našle na našim rang-listama omogućili smo korištenje elektronskog pečata ‘100 najvećih’. Osim toga, saradnja Poslovnih novina sa Gradom Bečom, koji u projektu participira preko svog Privrednog odjela (Vienna Business Agency), potvrđuje da je projekt ‘100 najvećih u BiH’ već odavno prešao granice naše zemlje“, kazala je Ahmetspahić – Fočo.
Ona je dodala da je analitika, koju je za njih uradio LRC, pokazala da je ukupan prihod 100 najvećih kompanija u 2016. godini, u odnosu na godinu ranije, porastao za 2,76%. Ukupna dobit porasla je za 1,67%, dok je izvoz porastao za 8,51%, a broj uposlenih za 4,97%. Ovi parametri su rasli i u 100 srednjih i 100 malih kompanija koje se nalaze na rang-listama.
U svjetlu promjena i razvoja Poslovnih novina, Ahmetspahić – Fočo je kazala da su vrlo ambiciozno krenuli i prema budućim projektima.
“Još jedan novi projekt, koji je već u završnoj fazi, jeste i biznis portal poslovnih novina – jedinstvena web platforma sa analitičkim prikazima industrija u BiH, korisnim informacijama za privrednike i prikazom profila najuspešnijih bh. kompanija. Kako bismo dali podršku i lokalnim zajednicama, pokrenuli smo i priču o najuspješnijim općinama pod nazivom ‘Gradovi, općine/opštine i biznis’, gdje želimo, kroz još jednu specijalnu publikaciju, predstaviti najbolju praksu i nosioce razvoja lokalnih zajednica. I ovaj projekt će biti baziran na analitičkim podacima o poslovanju u različitim regijama BiH i pokazateljima poslovanja najuspješnijih kompanija. Ono što nas čeka u jedanaestom mjesecu ove godine je i poslovna konferencija Pouzdanost 2017, koja ima za cilj promociju i umrežavanje najuspješnijih i najpouzdanijih kompanija u BiH“, kazala je Ahmetspahić – Fočo.
Ona je dodala da će i ove godine, po treći put, ‘Certifikate i Zvijezde bonitetne pouzdanosti’ dodijeliti najboljim bonitetno pouzdanim bh. kompanijama na poslovnoj konferenciji, koja će se održati u novembru u Sarajevu.
Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komora BiH, tradicionalno, već duži niz godina, podržava izbor ‘100 najvećih u BiH’.
“Ovo je projekt koji promoviše domaće kompanije koje bilježe odlične rezultate, čiji je kvalitet proizvoda i usluga prepoznat i priznat na svjetskom tržištu, i koji utiče i na stvaranje pozitivnog mišljenja domaće i svjetske javnosti o privredi naše zemlje. Komora, kao asocijacija privrednika s teritorije cijele BiH, i na ovaj način želi pružiti podršku bh. kompanijama, svojim članicama i bh. privredi u cjelini“, rekao je Egrlić.
Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora, kazao je da je Vijeće prepoznalo vrijednost ovog jedinstvenog projekta koje promovira transparentno poslovanje i pruža relevantne pokazatelje generalnog stanja domaće privrede. Trenutno, VSI okuplja 60-tak internacionalnih i domaćih kompanija koje su do sada u BiH investirale više od 9 milijardi KM i zapošljavaju preko 15.000 bh. građana.

DOBITNICI PRIZNANJA

VELIKE KOMPANIJE (po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2016. godini):
• JP ELEKTROPRIVREDA BiH d.d. Sarajevo, prvo mjesto sa 997.870.238 KM prihoda;
• BH TELECOM d.d. Sarajevo, prvo mjesto sa 83.588.626 KM dobiti;
• PREVENT BH d.o.o. Visoko, prvo mjesto sa 320.529.230 KM izvoza.

SREDNJE KOMPANIJE (po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2016. godini):
• HEP-TRADE d.o.o. Mostar, prvo mjesto sa 38.539.604 KM prihoda;
• HETA d.o.o. Sarajevo, prvo mjesto sa 29.692.572 KM dobiti;
• HEP-TRADE d.o.o. Mostar, prvo mjesto sa 34.619.387 KM izvoza.

MALE KOMPANIJE (po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2016. godini):
• VENERA d.o.o. Banja Luka – PJ Tuzla, prvo mjesto sa 7.801.274 KM prihoda;
• H&L GROUP d.o.o. Sarajevo, prvo mjesto sa 5.301.436 KM dobiti;
• VEZA-NEKT d.o.o. Sarajevo, prvo mjesto sa 4.847.383 KM izvoza.

Najveći investitor u BiH u 2016. godini je J.P. Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo sa 146.749.314 KM ostvarenih investicija.

DOBITNICI PRIZNANJA PO INDUSTRIJSKIM GRANAMA

• FIS d.o.o. Vitez, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Nespecijalizirana trgovina na veliko u 2016. godini;
• Holdina d.o.o. Sarajevo, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Trgovina na veliko krutim, tečnim i plinovitim gorivima i srodnim proizvodimau 2016. godini;
• Bingo d.o.o. Tuzla, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Trgovina na veliko i na malou 2016. godini;
• JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Proizvodnja električne energijeu 2016. godini;
• HIFA – PETROL d.o.o. Sarajevo, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Trgovina na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicamau 2016. godini;
• TRANZIT EXPORT d.o.o. Sarajevo, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Cestovni prijevoz robeu 2016. godini;
• PHOENIX d.o.o. Bijeljina, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Trgovina na veliko farmaceutskim proizvodimau 2016. godini;
• BH Telecom d.d. Sarajevo, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Djelatnosti žičane telekomunikacije u 2016. godini;
• DEC, Projektna kancelarija, Stanari-Doboj, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Gradnja stambenih i nestambenih zgrada u 2016. godini;
• Bimal d.d.Brčko, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Proizvodnja prehrambenih proizvoda u BiHu 2016. godini;
• Bajra d.o.o. Travnik, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Mesna industrija u 2016. godini;
• Standard Furniture Factory d.d.Ilijaš, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Proizvodnja namještaja u 2016. godini;
• NSOFT d.o.o. Mostar, prvo mjesto na rang-listi industrijske grane Računarsko programiranje, savjetovanje i djelatnosti u vezi s njima u 2016. godini.