Ukupna razmjena BiH i Slovenije iznosi oko 10 milijardi eura

0
1043
Ministar Šarović razgovarao sa ambasadoricom Slovenije Zoricom Bukinac

Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, koju je nedavno usvojilo Vijeće ministara BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je stvorilo značajno povoljniju poslovnu klimu za ulaganja u BiH, zaključeno je na današnjem sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa ambasadoricom Slovenije u BiH Zoricom Bukinac.
Odluka, koja obuhvata repromaterijal i sirovine koje koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji, a ne mogu se nabaviti u BiH, veoma je značajna za podizanje standarda proizvodnje i konkuretnosti domaće privrednika.
“Olakšanje uvoza opreme koja ne može da se kupi u BiH veoma je značajno za naše kompanije, koje žele da se šire i modernizuju. Slovenija je među top 5 investitora u BiH i naš imperativ u narednom periodu jeste stvaranje još boljih uslova, za još značajnije ulaganja“, istakao je ministar Šarović.
Ohrabruje činjenica da se ulaganja iz Slovenije nastavljaju za razliku od prethodnih godina kada su bila u velikoj mjeri usporena, a osim investicija kontinuirano se povećava i obim robne razmjene, rečeno je na sastanku. Ukupna razmjena BiH i Slovenije trenutno iznosi oko 10 milijardi eura, i što je važno sa ovom zemljom Bosna i Hercegovina je ostvarila bilans između uvoza i izvoza
Ambasadorica Slovenije izrazila je punu podršku radu ministra Šarovića na unaprjeđenju poslovne klime u BiH te je dogovorena zajednička suradnja na aktivnostima pružanja podrške novim investitorima zainteresovanim za ulaganje u BiH.