Umjesto ENC-a naplata bez zaustavljanja u cijeloj Hrvatskoj

0
279
Hrvatska planira uvođenje novog sistema naplate cestarine, koji će zamijeniti postojeći ENC

Hrvatska će u skorijoj budućnosti dobiti novi sistem naplate cestarine na autocestama, koji će zamijeniti postojeći ENC – potvrdio je to državni sekretar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić u Saboru prilikom predstavljanja izmjena Zakona o cestama.
Umjesto elektroničke naplate cestarine putem posebnih ENC uređaja kao sada, koja i nije primijenjena na svim dionicama autocesta u Hrvatskoj, trebao bi biti uveden novi sistem naplate, koji neće zahtijevati naplatne kućice.
Ovakva bi, nova elektronička naplata cestarine trebala biti uvedena na području cijele Hrvatske, s namjerom da sistem bude jedinstven za cijelo područje Evropske unije. Naplata će se vršiti snimanjem registracijskih oznaka vozila, a iznosi cestarine s ENC računa skidali bi se automatski. Cestarine bi se tako naplaćivale bez zastoja na naplatnim stanicama, ali će za funkcioniranje ovakve naplate biti potrebno na drugi način registrirati vozila i njihove ENC račune.
Za ovaj plan u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti izdvojit će se 500 miliona kuna, prenosi Autonet.hr navodeći da će pravilnici u nadležnosti resornog ministra odrediti ko će, s obzirom na više upravitelja različitih dionica autocesta u Hrvatskoj, snositi koji dio troška.
Ovime bi Hrvatska postala dijelom sistema EENC (evropska elektronička naplata cestarine), koji ima za cilj uspostavljanje interoperabilnosti svih elektroničkih sistema naplate cestarine u EU.