UNCTAD: Strana ulaganja bit će manja 40%, najviše u zemljama u razvoju

0
641
Direktna strana ulaganja u BiH iznosila su 1,2 milijarde KM u 2022. godini

Direktna strana ulaganja u svijetu smanjit će se u 2020. godini čak 40% zbog pandemije koronavirusa, a najveći udarac pretrpjet će zemlje u razvoju.
Konferencija UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD) procjenjuje da će se direktna strana ulaganja spustiti s prošlogodišnjih 1,54 biliona dolara ispod bilion dolara, prvi put od 2005. godine.
Sljedeće godine smanjit će se dodatnih 5 do 10 posto, a oporavak se očekuje tek 2022. godine. U UNCTAD-u predviđaju da će najveći pad direktnih stranih ulaganja zabilježiti ekonomije u razvoju jer proizvodnju i vađenje sirovina uglavnom finansiraju ino-kapitalom.
Većinu svjetskih direktnih ulaganja generira 5.000 vodećih multinacionalnih kompanija koje su snizile prognoze ovogodišnje dobiti za 40 posto.
Pandemija je utjecala i na prekogranična spajanja i akvizicije kompanija koji su u prvim ovogodišnjim mjesecima prepolovljena.
U UNCTAD-u predviđaju i da će kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa potaknuti jačanje ekonomskog nacionalizma i ubrzati trend automatizacije proizvodnje zbog nastojanja vlada i kompanija da se zaštite od budućih kriza.