UniCredit banka želi uvesti negativne kamatne stope na štednju

0
1268
UniCredit grupacija priprema spajanje Unicredit banke Slovenija i UniCredit banke Austrija

Evropske banke pokušavaju naći rješenje za smanjene prihode od kreditiranja nakon septembarske odluke Evropske centralne banke (ECB) o sniženju kamatnih stopa na njihove depozite još dublje u negativno područje, na 0,5 posto.
Izvršni direktor italijanske UniCredit banke Jean Pierre Mustier pozvao je u septembru ECB u ime Evropske bankovne federacije, čiji je predsjedatelj, da ublaži utjecaj negativnih kamatnih stopa na banke, preporučujući uvođenje naknada na depozite.
Prošle sedmice Mustier je izjavio da u UniCreditu rade na mjerama kojima bi prebacili troškove ECB-ovih negativnih kamatnih stopa na klijente s depozitima većim od 100 hiljada eura.
Ipak, glasnogovornik italijanske banke u ponedjeljak je naglasio da će banka uvesti negativne kamatne stope, ali samo klijentima koji na računima drže više od milion eura. Oni čine manje od 0,1 posto baze UniCredita.
“Za depozite… čija bilanca premašuje prag od milion eura, razmotrit ćemo s klijentima ad hoc mjere kako bi se uvažile iznimne promjene u makroekonomskom okruženju”, pojasnio je glasnogovornik UniCredita.
Banka im namjerava ponuditi i alternativna rješenja.
“Kao alternativu, ponudit ćemo ulaganja u investicijske fondove koji ciljaju na pozitivne prinose, i to bez naknada”, dodao je glasnogovornik UniCredita.
Udruženje italijanskih banaka oštro su kritizirale ‘neodgovornu’ Mustierovu najavu a u udruženju potrošača Codacons najavili su da će takve poteze banaka osporavati pred sudom, prenosi Hina.
Italijani su skloni štednji u bankama koja je u augustu dosegnula 1.170 milijardi eura, prema podacima centralne banke.
Banke u Italiji mogu naplaćivati kamate na štednju ali većinom to ne rade kako njihovi klijenti ne bi prešli konkurenciji.
Italijanske banke nastoje ublažiti pritisak ECB-ovih negativnih kamata uvođenjem naknada, istaknuo je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak izvršni direktor Bance Generali Gian Maria Mossa.
“UniCredit je imao hrabrosti potaknuti raspravu koja se vani već vodi, primjerice u Švicarskoj… ali ne vjerujem da će banke u konačnici zaista naplaćivati negativne kamate”, kazao je Mossa za dnevni list La Stampa.
Globani bankovni div UBS najavio je u julu da će od novembra u matičnoj Švicarskoj naplaćivati negativnu kamatnu stopu od 0,75 posto bogatim klijentima čija štednja premašuje dva miliona švicarskih franaka.
U Danskoj, koja je među prvima uvela negativne kamatne stope na štednju, dvije su banke već počele naplaćivati kamate na štednju bogatim klijentima a početkom oktobra istu je mjeru najavio i Spar Nord.