UNIQA i PIPOL: Zajedno kroz školska vrata, za djecu izliječenu od raka

0
674
UNIQA darovala školske torbe, pribor i opremu učenicima i studentima izliječenim od raka sa područja Tuzlanskog kantona

Povodom početka nove školske godine, UNIQA osiguranje obezbijedilo je anatomske školske torbe, osnovni školski pribor i opremu za predstojeću školsku godinu, učenicima i studentima izliječenim od raka sa područja Tuzlanskog kantona.
Naime, aktivnost ‘Zajedno kroz školska vrata, za djecu izliječenu od raka’ realizovana je u saradnji sa Udruženjem porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti PIPOL Tuzla u sklopu projekta ‘Radost života’ koji tokom 2019. godine na području BiH implementira UNIQA osiguranje s ciljem unapređenja društvenog položaja djece, posebno djece i mladih koji dolaze iz ranjivih i naročito osjetljivih kategorija društva.
“Posljednji dan ljetnog raspusta u Tuzli, na veliko zadovoljstvo naše djece, mladih i njihovih roditelja, zajedno sa predstavnicima društveno odgovorne kompanije UNIQA osiguranje, upriličena je podjela četrdeset anatomskih školskih torbi, osnovnog školskog pribora i opreme za korisnike Udruženja koji dolaze iz svih općina i gradova Tuzlanskog kantona. Vidjeti sreću na licima naših đaka i studenata, od kojih će neki po prvi put u školskoj 2019./2020. ponovo sjesti u školske klupe nakon dugotrajnog liječenja i kućne izolacije, zaista je neprocjenjivo. Još jednom zahvaljujemo UNIQA osiguranju što su na ovaj način pružili podršku našim mališanima i mladima, a samim tim i njihovim porodicama imajući u vidu, generalno, kompleksnu socijalnu i ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi naše društvo, te specifične potrebe ove populacije“, istakla je Amra Saračević, direktorica Udruženja PIPOL.
Nakon uručenja donacije, heroine i heroji, zajedno sa svojim roditeljima, predstavnicima UNIQA osiguranja i Udruženja, oblikovali su ‘živu ljudsku vrpcu’ i pustili zlatne balone u zrak, u znak podrške mališanima i mladima koji se nalaze na bolničkom liječenju, u znak divljenja prema djeci i mladima koji su pobijedili rak, a posebno u znak sjećanja na sve prerano preminule mališane čije je djetinjstvo prekinuo rak.
Na taj način obilježen je početak kampanje ‘Zlatni septembar’ koju provodi Udruženje PIPOL s ciljem obilježavanja mjeseca svjesnosti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu.
‘Zajedno kroz školska vrata, za djecu izliječenu od raka’ jedna je od 13 odabranih aktivnosti koje će UNIQA osiguranje finansijski podržati u sklopu svog projekta ‘Radost života’. Podrška ranjivim skupinama djece, razvoj mladih, unapređenje učenja i sticanja znanja, uvođenje zdravih navika u svakodnevni život djece te promocija redovnih tjelesnih aktivnosti glavne su teme kojima se bave projekti odabrani za finansijsku podršku u 2019. godini.