UNWTO: Broj turista u svijetu u prvom polugodištu premašio 670 miliona

0
1019
Svijetom je do kraja septembra 2023. putovalo 975 miliona turista, više 38% nego godinu ranije

Broj turista u svijetu je porastao u prvoj polovini 2019. godine za 4 posto, na ukupno 671 milion turista, ili gotovo 30 miliona u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Svjetske turističke organizacije UNWTO.
Rast dolazaka turista u svijetu ove godine predvodili su Bliski Istok, s 8 posto više dolazaka stranih turista. Iz UNWTO-a navode da su strani turisti ove godine do kraja juna u većem broju dolazili i u Evropu, njih 4 posto više nego lani, dok su Afrika i Amerike imale umjereniji rast, od 3% odnosno 2% u odnosu na godinu ranije.
Inače, prema dugoročnim prognozama UNWTO-a očekuje se porast međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu od 3 do 4 posto rasta do 2020.
Za rezultate po svjetskim regijama iz UNWTO-a komentiraju npr. da je porast dolazaka stranih turista u Evropu u prvoj polovini ove godine od 4 posto rezultat pozitivnog prvog tromjesečja, ali i nadprosječnog drugog kvartala (u aprilu rast dolazaka turista od 8%, a u junu 6 posto).
Za porast dolazaka stranih turista u regije Azije i Pacifika od 6 posto u odnosu na prvo polugodište 2018., iz UNWTO-a kažu da je iznad svjetskog prosjeka u tom razdoblju i uglavnom potaknut kretanjima kineskih turista, prenosi Hina.
Umjereniji rast na području Amerike, od 2 posto, iz UNWTO-a objašnjavaju snažnom potražnjom iz SAD-a u Karibima, ali i mješovitim rezultatima u srednjoj Americi te smanjenjem dolazaka stranih turista u Južnu Ameriku od 5 posto, najviše zbog pada odlazaka turista iz Argentine, a što je utjecalo i na susjedna odredišta.
U Africi, kako ističu, ograničeno raspoloživi podaci, pokazuju porast međunarodnih dolazaka turista od 3 posto, pri čemu predvodi sjeverna Afrika s porastom dolazaka stranih turista od 9 posto, dok je u subsaharskoj Africi stranih turista došlo slično kao lani u prvih šest mjeseci.
Među nacijama, iz UNWTO-a ističu da su turisti iz Kine zadržali prvo mjesto u svijetu i ove godine, sa 14 posto više putovanja u svijetu nego lani, ali dodaju da na to tržište dosta utječu trgovinske tenzije sa SAD-om, kao i blaga deprecijacija kineskog juana, što sve kratkoročno utječe na izbor odredišta kineskih turista.