UNWTO: Svijetom u osam mjeseci putovao 901 milion turista

Podaci UNWTO-a pokazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine najviše stranih turista bilo (kao i prijašnjih godina) u Evropi, koja je zabilježila i rast njihovih dolazaka od osam posto

0
1296
Broj turista u oktobru manji 2% u odnosu na septembar, ali i skoro 20% veći nego godi nu ranije

U prvih osam mjeseci 2017. godine broj stranih turista u svijetu je dostigao 901 milion, što je njih 56 miliona ili sedam posto više nego u istom period prošle godine, objavila je Svjetska turistička organizacija (UNWTO), navodeći da je to iznad svih očekivanja za ovu godinu.
“Samo u julu i avgustu ove godine 300 miliona stranih turista putovalo je po svijetu, pri čemu su mnoga odredišta, pogotovo mediteranska, zabilježila i dvocifrene poraste u odnosu na lanjsko ljeto”, ističu iz UNWTO-a.
Predviđajući kako će ova godina po svemu u svjetskom turizmu biti rekordna, jer se i do njenog kraja očekuju dobri rezultati, iz UNWTO-a dodaju da će to ujedno biti osma godina za redom kontinuiranog solidnog rasta međunarodnog turizma.
Podaci UNWTO-a pokazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine najviše stranih turista bilo (kao i prijašnjih godina) u Evropi, koja je zabilježila i rast njihovih dolazaka od osam posto, što je znatno iznad predviđanih 3-4 posto za ovu godinu.
U evropskim podregijama međunarodni turistički dolasci su također rasli, u južnoj i sredozemnoj Evropi za 12 posto u odnosu na lani, u zapadnoj Evropi za sedam posto, a u sjevernoj Evropi te srednjoj i istočnoj Evropi za šest odnosno četiri posto.
Najveći rast među svjetskim regijama imala je Afrika, od devet posto, kao rezultat oporavka nekih destinacija koje su ‘patile’ od sigurnosnih izazova posljednjih godina, čemu je najviše pridonio, kako kažu iz UNWTO-a, snažan oporavak u sjevernoj Africi s porastom dolazaka stranih turista od 15 posto, a i susubsaharske Afrika zabilježila je rast od pet posto, prenosi Hina.
Regija Azija i Pacifika zabilježile su šest posto više stranih turista nego u lanjskih osam mjeseci, Bliski istok njih pet posto više, a najmanji rast od tri posto imale su obje Amerike, pri čemu je stranih turista u Južnu Ameriku došlo sedam posto više, u Srednji i na Karibe četiri posto više, a u Sjevernu Ameriku njih dva posto više.
Iz UNWTO-a navode da je među deset najboljih tržišta ove godine Kina na prvom mjestu s najvećim rastom dolazaka stranih turista od 19 posto, a slijedi Republika Koreja sa 12 posto rasta i SAD sa osam posto porasta dolazaka.