Upavni odbor UIO ponovo predložio povećanje akciza na gorivo za 15 feninga

0
1231
UIO BiH: Prihodi od indirektnih poreza u januaru veći za 92 miliona KM

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH je na današnjoj sjednici većinom glasova za postigao saglasnost o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, javlja N1.
Upravni odbor UIO BiH usvojio je raniji prijedlog koji je već prošao na Domu naroda BiH.
Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić se nije složio sa ovim prijedlogom jer, kako je naveo, raspodjela neće biti transparentna i akcize nisu namjenske. Zvizdić tvrdi da ovaj prijedlog neće proći na Predstavničkom domu.
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate za 0,15 KM.
Ovaj nacrt bio je predmet razmatranja na sjednici Upravnog odbora UIO BiH koja je održana u ponedjeljak u Banjoj Luci, ali tada nije postignut dogovor, navodi agencija Patria.
Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH isključivo traže da namjena bude unaprijed određena i da se sredstva moraju obavezno i automatski koristiti za izgradnju autocesta i cesta. Na drugoj strani, Vlade Republike Srpske pokušava dio sredstava ubaciti u formulu određivanja namjene na bazi vladinih odluka.
Upravni odbor UIO usvojio je i nacrte o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja.